News Universal News/Blog/News module

Ζωή Γιαννοπούλου: Ικανές για κάθε ρόλο

Με αξιόλογη πορεία στον τομέα του τουρισμού και της φιλοξενίας, η Ζωή Γιαννοπούλου, Guest Experience & Service Manager και μέλος της ΟΓΕΕ Πάφου, προωθεί την αυθεντικότητα του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου, επενδύοντας στο συναίσθημα του ταξιδιώτη και προσφέροντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε ένα προορισμό όπου η πολυτέλεια συναντά την εμπειρία.

Παρόλο που η παρουσία γυναικών σε ηγετικές θέσεις στον τουρισμό είναι περιορισμένη, πιστεύει πως υπάρχουν προοπτικές, καθώς έχουν αποδείξει πως άψογα μπορούν να διεκπεραιώσουν καθήκοντα οποιουδήποτε ρόλου όσο απαιτητικός κι αν είναι.

Αναπτύσσοντας πλούσιο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο, θέλοντας να συνεισφέρει στην κοινωνία και ιδιαίτερα στη νέα γενιά, η κ. Γιαννοπούλου θεωρεί πως παρά τη βελτίωση που σημειώνεται, υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος όσον αφορά την ισότητα των δύο φύλων και τη θέση που αρμόζει στη γυναίκα επιχειρηματία/επαγγελματία.

Ποιο είναι το ακαδημαϊκό σας υπόβαθρο και πώς αυτό συνδυάζεται με τη μέχρι τώρα επαγγελματική σας πορεία;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Πάτρα από γονείς που θεωρούνε ότι η ζωή και η γνώση μιας άλλης κουλτούρας διευρύνει τον ορίζοντα και προωθεί την αυτονομία ενός παιδιού

Τελειώνοντας το σχολείο βρέθηκα στο Manchester για σπουδές στην αγγλική φιλολογία, που δεν ακολούθησα ποτέ, αφού την καρδιά μου κέρδισε ο χώρος των υπηρεσιών και κάποια χρόνια αργότερα ο μαγικός κόσμος της φιλοξενίας με προορισμό την Κύπρο.

Πρώτα το ξενοδοχείο Elysium στην Πάφο, μετά το απαιτητικό άνοιγμα του Parklane, Marriot Luxury Collection στη Λεμεσό, ακολούθως το Amara επίσης στη Λεμεσό, σε διαφορετικούς ρόλους. Τους τελευταίους επτά μήνες είμαι μέλος της ομάδας ανοίγματος του Cap St Georges Hotel & Resort στην περιοχή της Πέγειας.

Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε ως γυναίκα στον τομέα σας; Διαβλέπετε να υπάρχουν προοπτικές για γυναίκες επαγγελματίες σε αυτό τον χώρο;

Απασχολούμαι στον τομέα του τουρισμού προωθώντας την αυθεντικότητα του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου, επενδύοντας στο συναίσθημα του ταξιδιώτη και προσφέροντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, σε ένα προορισμό όπου η πολυτέλεια συναντά την εμπειρία.

Ξεκινώντας από τη δεύτερη ερώτηση, πράγματι υπάρχουν προοπτικές για τις γυναίκες στον τομέα του τουρισμού, έχοντας αποδείξει πως άψογα μπορούμε να διεκπεραιώσουμε καθήκοντα οποιουδήποτε ρόλου όσο απαιτητικός κι αν είναι.

Παρόλα αυτά, η παρουσία γυναικών σε ηγετικές θέσεις στον τουρισμό είναι περιορισμένη.

Οι δυσκολίες στην ανέλιξη αφορούν στην καθυστέρηση που παρατηρείται για να επιδειχθεί εμπιστοσύνη και να δοθεί η ευκαιρία μιας θέσης ευθύνης, που όταν τελικά προκύψει, μια λαμπρή πορεία διαγράφεται με αξιοζήλευτα αποτελέσματα.

Πέραν της επαγγελματικής σας πορείας, είστε αρκετά δραστήριος άνθρωπος. Τι σας ώθησε να αναπτύξετε την κοινωνική αυτή δράση;

Η ένταξή μου εδώ και μια δεκαετία σε παγκόσμιο φιλανθρωπικό οργανισμό γυναικών, με αξιόλογη δραστηριότητα στην κυπριακή κοινωνία, είναι μια εσωτερική ανάγκη προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο. Η συμμετοχή μου επίσης σε οργανισμούς για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και το περιβάλλον, είναι επίσης κάτι που θεωρώ υποχρέωσή μου στην κοινωνία και ιδιαίτερα στη νέα γενιά που ακολουθεί και αναμένει τη δική μας συμβολή και καθοδήγηση για ένα καλύτερο κόσμο.

Πιστεύετε πως οι γυναίκες επιχειρηματίες και επαγγελματίες έχουν τη θέση που τους αρμόζει στην κυπριακή κοινωνία; Ποιες οι δικές σας εισηγήσεις για περισσότερη ανέλιξη σε θέσεις - κλειδιά;

Παρά τη βελτίωση που σημειώνεται, έχουμε δρόμο ακόμα όσον αφορά την ισότητα των δύο φύλων και τη θέση που αρμόζει στη γυναίκα επιχειρηματία/επαγγελματία. Οι προθέσεις πρέπει να γίνουν πράξεις. Άλλωστε, η ισότητα των δύο φύλων δεν είναι μεγαλεπήβολος στόχος. Είναι θεμελιώδες δικαίωμα.

Η ανέλιξη των γυναικών προϋποθέτει πρωτίστως αλλαγή εταιρικής κουλτούρας, στοχοθετημένες ποσοστώσεις, εξασφάλιση ισορροπίας των φύλων στα κέντρα αποφάσεων καθώς και διαφανείς κανόνες προαγωγών και εξέλιξης.

Γιατί επιλέξατε να ενταχθείτε στην BPW Cyprus (ΚΟΓΕΕ) και πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της, κατά την άποψή σας;

Η στήριξη και η ενδυνάμωση των γυναικών είναι ο λόγος ένταξής μου στην BPW Κύπρου (ΚΟΓΕΕ), καθώς αναδεικνύει τη σημασία της συνεργασίας και της συμμετοχής. Εδώ είναι που οι γυναίκες εκφράζουν και μοιράζονται τις ανησυχίες τους, φέρνοντας καινοτόμες ιδέες, προωθώντας στόχους μέσω δράσεων και ενισχύοντας τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και εξωστρέφεια τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

Ποια μηνύματα θέλετε να δώσετε στις νεαρές γυναίκες επαγγελματίες;

Γνώση, αφοσίωση στον στόχο και ποτέ μην αφήσετε κανένα να σας αμφισβητήσει.