News Universal News/Blog/News module

Πρόεδρος BPW Cyprus: Κάθε γυναίκα μπορεί

To μήνυμα ότι η ισότητα των φύλων δεν είναι μόνο θέμα γυναικών και πως οι γυναίκες θα πρέπει να εστιάσουν τις προσπάθειές τους στη δημιουργία της απαραίτητης πολιτικής βούλησης για αλλαγή, με καθοδήγηση και έμπνευση της νεότερης γενιάς, έστειλε από το βήμα του 4ου BPW Mediterranean Symposium 2021, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, η Πρόεδρος της ΚΟΓΕΕ, Μαίρη Παπαδοπούλου.

«Μαζί, διαθέτουμε το μυαλό και τα μέσα για να καταστούμε πυλώνες αλλαγής. Να σταθούμε ενάντια σε πολιτισμούς που επιτρέπουν τη βία, να επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης για τους οποίους όλοι αγωνιζόμαστε και να εμβαθύνουμε στην κατανόηση των οφελών που προκύπτουν μέσα από την ενδυνάμωση των γυναικών σε όλες τις σφαίρες των κοινωνιών», τόνισε η κ. Παπαδοπούλου.

Σημείωσε πως η ατζέντα του 2030 για την Αειφόρο Ανάπτυξη έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει τις ευπάθειες και τις ελλείψεις που προκάλεσε η πανδημία, υπογραμμίζοντας πως πρώτο και θεμελιώδες βήμα θα πρέπει να είναι η εντατικοποίηση των προσπαθειών προς εξάλειψη της φτώχειας, κάτι το οποίο, όπως είπε, επιβάλλει την καταβολή προσπάθειας αναβάθμισης κρίσιμων υποδομών, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης, της υγειονομικής περίθαλψης και της πρόσβασης στο διαδίκτυο.

Στην ομιλία της, η Πρόεδρος της BPW Cyprus τόνισε πως θα πρέπει παράλληλα να διασφαλιστεί πως οι γυναίκες θα βρίσκονται στο επίκεντρο της λήψης αποφάσεων ως ισότιμοι εταίροι: «Η ισότητα των φύλων δεν είναι μόνο θέμα γυναικών. Στην πραγματικότητα, είναι θέμα όλων. Ως γυναίκες, πρέπει να διασφαλίσουμε τη συμμετοχή και των ανδρών και να τους πείσουμε να αναγνωρίσουν το γεγονός ότι όλοι κερδίζουν όταν οι γυναίκες διεκδικούν τη θέση τους στο τραπέζι. Γιατί λοιπόν δεν είμαστε ακόμα εκεί; Τι λείπει; Αυτό που πραγματικά λείπει είναι η πολιτική βούληση για αλλαγή. Εδώ πρέπει να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας, να γνωστοποιήσουμε τα αιτήματά μας και να επιμείνουμε».

H κ. Παπαδοπούλου σημείωσε πως η πανδημία ανάγκασε τις γυναίκες να προσαρμόσουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα σε μια νέα πραγματικότητα: «Μας αιφνιδίασε και μας ανάγκασε να πάρουμε γρήγορες αποφάσεις. Η σημασία της τεχνολογίας έχει αποδειχθεί ότι είναι μεγαλύτερη από ό,τι πολλοί από εμάς θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε. Και τώρα η τεχνολογία πρέπει να ευθυγραμμιστεί με μια πιο πράσινη οικονομία. Διαφορετικά, η αμέλειά μας θα επιβαρύνει την επόμενη γενιά. Τα χρέη μας θα είναι δικά τους, για να πληρώσουν».

Σε ό,τι αφορά τις νεότερες γενιές γυναικών, η κ. Παπαδοπούλου τόνισε πως βασική αρχή της BPW είναι η ανάγκη καθοδήγησης, υποστήριξης και έμπνευσης της επόμενης γενιάς: «Να ξέρεις πότε να μιλάς και πότε να ακούς. Να τους διδάξουμε και να μάθουμε από αυτούς. Για να διασφαλίσουμε ότι όλοι μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα και κινούμαστε προς την ίδια κατεύθυνση. Καλά θα κάνουμε να αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικότητα τις σημερινές προκλήσεις, γιατί η επόμενη γενιά θα μας κρίνει».

Παράλληλα, απευθυνόμενη προς τις νεότερες γυναίκες, τις κάλεσε να προσπαθούν για το καλύτερο: «Θα κληρονομήσετε το παρόν, αλλά εξαρτάται επίσης από εσάς να γράψετε το μέλλον. Ευελπιστούμε πως θα δημιουργήσετε μια κοινωνία καλύτερη από αυτή που αφήνουμε πίσω μας. Εσείς, οι νεαρές κυρίες του σήμερα, είστε σε μια μοναδική θέση να αξιοποιήσετε στο έπακρο την καινοτομία και την τεχνολογία, ώστε να διαταράξουμε, να αναβαθμίσουμε, να μεταμορφώσουμε την κοινωνία μας, να τερματίσουμε την ανισότητα. Πάρτε το προβάδισμα σήμερα, για να βεβαιωθείτε ότι είστε υπεύθυνες για το αύριο».

Τέλος, η κ. Παπαδοπούλου κάλεσε τις γυναίκες να υψώσουν τη φωνή τους και να βεβαιωθούν ότι εισακούονται, να διεκδικήσουν τη θέση τους στον κόσμο, να μην υποτιμούν τη δύναμή τους και να συνενώσουν τις δυνάμεις τους: «Κανένα κορίτσι δεν πρέπει ποτέ να περιοριστεί, να συγκρατηθεί και να αρνηθεί τα δικαιώματά του, έτσι ώστε καμία γυναίκα, καμία νεαρή γυναίκα, να μην πει ποτέ ξανά ότι δεν μπορεί, δεν θα το κάνει, δεν τολμά ή δεν πρέπει. Αντίθετα: βεβαιωθείτε ότι κάθε κορίτσι και κάθε γυναίκα ξέρει ότι μπορεί. Και θα το κάνει».