News Universal News/Blog/News module

Μαρία Μιλτιάδους: Ανήσυχο πνεύμα από μικρή

Με τη δια βίου μάθηση για τη δρα Μαρία Κωνσταντίνου - Μιλτιάδους, μέλος της ΟΓΕΕ Πάφου, να αποτελεί αδήριτη ανάγκη, το δημιουργικό και ανήσυχο πνεύμα από τα μαθητικά της χρόνια, την οδήγησε στην απόκτηση διδακτορικού στον τομέα εκσυγχρονισμού της Δημόσιας Υπηρεσίας. Έναυσμα για την απόφασή της απετέλεσε και η αδικία που έβλεπε να συντελείται κατά την προαγωγή ατόμων με αδιαφανείς διαδικασίες.

Για την ίδια η μάθηση δεν τελειώνει και με στήριγμα τον σύζυγό της σε όλες τις προσπάθειες, κατάφερε να ανελιχθεί επαγγελματικά και να κατέχει σήμερα διευθυντική θέση στο Τμήμα Φορολογίας Πάφου, ανταποκρινόμενη επιτυχώς στους ρόλους της επαγγελματία, της συζύγου και μητέρας.

Η ίδια δεν θεωρεί πως υπάρχουν ανασταλτικοί παράγοντες στις μέρες μας, που να αποτρέπουν μια γυναίκα να ανελιχθεί, ενώ πιστεύει πως τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια σημαντική πρόοδος των γυναικών επιχειρηματιών και επαγγελματιών, ώστε να έχουν την θέση που τους αρμόζει στην κυπριακή κοινωνία.

Πέραν της επαγγελματικής της ιδιότητας, η δρ Μιλτιάδους έχει αναπτύξει πλούσια κοινωνική δράση και τονίζει στη συνέντευξή της πως η BPW Cyprus συντείνει στη συνεχή αναβάθμιση της θέσης της γυναίκας.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τη μέχρι τώρα επαγγελματική σας πορεία στον Δημόσιο Τομέα; Ποια θέση κατέχετε, πόσο εύκολο είναι για μια γυναίκα να ανελιχθεί επαγγελματικά στο Δημόσιο και πώς εσείς αντιμετωπίσατε τις όποιες δυσκολίες;

Αν συσχετίσω τα ακαδημαϊκά μου προσόντα με τη μέχρι τώρα επαγγελματική μου πορεία στον Δημόσιο Τομέα, μπορώ να τη χαρακτηρίσω ως σταθερή προς ελαφρώς ανοδική, ευρισκόμενη σήμερα σε διευθυντική θέση του Τμήματος Φορολογίας Πάφου. Οι θέσεις εργασίας στον Δημόσιο Τομέα όσον αφορά διευθυντικές θέσεις και πόστα λήψεως αποφάσεων στην επαρχία που ζω, την Πάφο, είναι δυστυχώς πολύ περιορισμένες έως ελάχιστες, σε σύγκριση με άλλες επαρχίες και κυρίως με την πρωτεύουσα. Το γεγονός αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη δυσκολία και εμπόδιο για ανέλιξη ειδικότερα για τις θέσεις αυτές. Θα ήθελα επίσης να προσθέσω, πως δεν υπάρχει σήμερα οποιοσδήποτε ανασταλτικός παράγοντας που να εμποδίζει μια γυναίκα να ανελιχθεί στον Δημόσιο Τομέα, αφού στις μέρες μας δίνονται ίσες ευκαιρίες ανέλιξης τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες. Μπορώ να πω ότι η ενθάρρυνση των γυναικών να διεκδικούν διευθυντικές ή άλλες καίριες θέσεις, είναι πλέον γεγονός. Στη δική μου περίπτωση, ο επαγγελματισμός, το πείσμα, η αποφασιστικότητά μου να προσφέρω το καλύτερο στον τομέα μου, αλλά παράλληλα και να συμβάλλω σημαντικά στην καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, με βοήθησαν να ανελιχθώ και να αντιμετωπίσω τις διάφορες δυσκολίες που συνάντησα.

Πέστε μας λίγα λόγια για την απόφασή σας να αποκτήσετε διδακτορικό σε ένα δύσκολο τομέα, που αφορά στον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Υπηρεσίας. Γίνονται τα σωστά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση;

Είναι επιτακτική η ανάγκη για εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Υπηρεσίας και μεγάλη πρόκληση. Οι συνθήκες παγκοσμιοποίησης και οικονομικής κρίσης απαιτούν νέες δεξιότητες, μεθόδους και γενικά μια αναδομημένη Δημόσια Υπηρεσία, που να μπορεί να ανταποκριθεί με επάρκεια στις σύγχρονες απαιτήσεις. Δημιουργικό και ανήσυχο πνεύμα καθώς ήμουν, είχα όνειρο από τα μαθητικά χρόνια να ολοκληρώσω τον ακαδημαϊκό μου κύκλο, φτάνοντας στο επίπεδο του διδακτορικού. Χωρίς, βέβαια, αυτό να αφήνει οποιαδήποτε υπονοούμενα ότι η μόρφωση σταματά εδώ, καθότι η δια βίου μόρφωση αποτελεί αδήριτη ανάγκη. Αυτό που με έλκυσε να αποκτήσω διδακτορικό στον τομέα που αφορά στον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Υπηρεσίας, ήταν το γεγονός ότι από τη θέση μου στο Δημόσιο έβλεπα άξιους και ικανούς υπαλλήλους να αδικούνται και να μην έχουν κίνητρα να εργαστούν. Κι αυτό γιατί, μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες, προάγονταν άλλοι υπάλληλοι, που δεν είχαν ούτε τα κατάλληλα ακαδημαϊκά προσόντα ούτε τις ικανότητες αλλά ούτε και την εμπειρία. Είναι αδιανόητο να συνεχίσουμε με ένα σύστημα αξιολόγησης, μέσω του οποίου όλοι είναι εξαίρετοι και οι προαγωγές γίνονται με βάση την ημερομηνία γέννησης του υποψηφίου. Συνεπώς, θα πρέπει να γίνουν ριζικές διαθρωτικές αλλαγές, με γνώμονα τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας, για την εύρυθμη λειτουργία της, την πάταξη της γραφειοκρατίας την καλύτερη διαχείριση των ανθρωπίνων πόρων, την αύξηση της παραγωγικότητας και την παροχή της καλύτερης, ταχύτερης και ποιοτικότερης υπηρεσίας στον Κύπριο πολίτη. Μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις έξι χρόνων η οδύσσεια φτάνει στο τέλος, με την ψήφιση των σχετικών νομοσχεδίων από τη Βουλή τον Ιανουάριο του 2022.

Πέστε μας λίγα λόγια για την οικογένειά σας και πόσο εύκολο είναι για μια γυναίκα να ανταποκρίνεται στον τριπλό ρόλο της επαγγελματία, μητέρας και συζύγου.

Είμαι, θα πρέπει να πω, περήφανη μητέρα δύο αγοριών. Ο μεγάλος μας γιος είναι φοιτητής Ιατρικής και ο δεύτερος μαθητής στη Β΄ τάξη του λυκείου. Πάνω από όλα στόχος μου ήταν τα παιδιά μου να μεγαλώσουν σε ένα περιβάλλον με αρχές, ελευθερία σκέψεως και με ερεθίσματα τέτοια, ώστε βγαίνοντας στην κοινωνία να μπορούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις των καιρών και να γίνουν σωστοί άνθρωποι. Σημαντικό ρόλο τόσο στην ανατροφή των παιδιών μας, καθώς επίσης και στην καριέρα μου, έχει διαδραματίσει η ακούραστη στήριξη του συζύγου μου, που ήταν πάντα δίπλα μου σε κάθε μου προσπάθεια. Είναι γεγονός πως με τη σκληρή δουλειά, την οργάνωση και τον σωστό προγραμματισμό θεωρώ ότι έχω πετύχει σήμερα να εκπληρώσω τον τριπλό ρόλο της επαγγελματία, της μητέρας και της συζύγου.

Ποια είναι η κοινωνική σας δραστηριότητα πέραν της επαγγελματικής σας ιδιότητας στο Δημόσιο;

Πέραν της επαγγελματικής μου ιδιότητας στο Δημόσιο, στον ελεύθερο μου χρόνο συμμετείχα σε διάφορους οργανισμούς, που στόχο τους έχουν την προσφορά στον συνάνθρωπό μας αλλά και την προώθηση της προόδου και της γνώσεως μέσω της φιλίας και των κοινωνικών υπηρεσιών. Αναφέρω ενδεικτικά τη θητεία μου στην προεδρία του Ladies Circle Κύπρου και τη θέση ταμία στο AGORA CLUB Cyprus. Περαιτέρω, η συμμετοχή μου στην προεδρία της Επαρχιακής Επιτροπής Πάφου του συνδέσμου ΙΘΑΚΗ, ο οποίος παρέχει στήριξη σε ανοϊκά άτομα, με ενδυναμώνει και με ενισχύει για να συνεχίζω ανιδιοτελώς την προσφορά μου προς τους συνανθρώπους μας αλλά και σε αυτούς που την έχουν πραγματικά ανάγκη. Παρά τη δύσκολη καθημερινότητά μας και το φορτωμένο με υποχρεώσεις πρόγραμμά μας, η εθελοντική δράση αποτελεί ίσως το μοναδικό βάλσαμο στο αναπόφευκτο στρες και στο ανικανοποίητο εγώ μας. Εμένα προσωπικά με ολοκληρώνει και μου υπενθυμίζει την πραγματική μας αποστολή.

Πιστεύετε πως οι γυναίκες επιχειρηματίες και επαγγελματίες έχουν τη θέση που τους αρμόζει στην κυπριακή κοινωνία; Ποιες οι δικές σας εισηγήσεις για περισσότερη ανέλιξη γυναικών σε θέσεις - κλειδιά;

Πιστεύω ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια σημαντική πρόοδος των γυναικών επιχειρηματιών και επαγγελματιών για να έχουν τη θέση που τους αρμόζει στην κυπριακή κοινωνία. Ο βαθμός συμμετοχής τους σε θέσεις - κλειδιά και πόστα λήψεως αποφάσεων συνεχώς αυξάνεται, κυρίως στον ιδιωτικό τομέα. Ταυτόχρονα, βλέπουμε τις Κύπριες να αποκτούν ακαδημαϊκά προσόντα και να εξασφαλίζουν θέσεις στο Δημόσιο σε υψηλότερες βαθμίδες της ιεραρχίας, πέραν των γραφειακών καθηκόντων που κατείχαν ορισμένες δεκαετίες προηγουμένως, παρά το ότι, όπως ανέφερα στην αρχή της συνέντευξης, είναι ακόμη πολλά που μπορούν και πρέπει να γίνουν στην Κύπρο στο θέμα αυτό. Θεωρώ ότι υπάρχουν ακόμη αρκετές προκαταλήψεις στην εργασιακή πραγματικότητα, που πρέπει να αλλάξουν. Η ενθάρρυνση των γυναικών να διεκδικούν διευθυντικές ή άλλες αξιόλογες θέσεις στην ιεραρχία, μπορούν να διασφαλίσουν περισσότερη ισότητα στο εργασιακό περιβάλλον.

Γιατί επιλέξατε να ενταχθείτε στην BPW Cyprus (ΚΟΓΕΕ) και πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της, κατά την άποψή σας;

Ένα από τα πιο σημαντικά δίκτυα γυναικών στον κόσμο, καθώς είναι, η BPW Cyprus (ΚΟΓΕΕ) συντείνει στη συνεχή αναβάθμιση της θέσης της γυναίκας. Περαιτέρω, έχει να επιδείξει ένα τεράστιο και αξιόλογο έργο τόσο στην ενεργό δράση για τη συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψεως αποφάσεων όσο και για την παροχή ίσων ευκαιριών, καθώς και για το δικαίωμα εκπροσώπησής τους στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική ζωή.

Ποια μηνύματα θέλετε να δώσετε στις νεαρές γυναίκες επαγγελματίες;

Όλες οι νεαρές γυναίκες επαγγελματίες θα πρέπει να συνεχίσουν να αγωνίζονται και να διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Η δικαιότερη εκπροσώπηση στην κοινωνία επιτυγχάνεται με την ισότιμη συμμετοχή γυναικών και ανδρών στη λήψη αποφάσεων. Οι γυναίκες και δη οι ηγέτιδες θα πρέπει να είναι πάντα εξοπλισμένες με τα κατάλληλα εργαλεία αυτοπεποίθησης, σεβασμού και ακεραιότητας.