News Universal News/Blog/News module

Μαρία Δημοσθένους: Διεκδικούμε τα αυτονόητα

Με γονείς και αδελφή στο νομικό επάγγελμα, η Νομική για τη Μαρία Δημοσθένους, μέλος της ΟΓΕΕ Κερύνειας, ήταν μονόδρομος. Δεν συνέτεινε, βεβαίως, μόνο το οικογενειακό υπόβαθρο, αλλά και οι δικές της επιλογές. Ερχόμενη πίσω στην Κύπρο από τις σπουδές της στη Μεγάλη Βρετανία, επέλεξε να κάνει την πρακτική της σε ανεξάρτητο και όχι στο οικογενειακό δικηγορικό γραφείο, πιο πολύ για να βιώσει το αίσθημα της συνεργασίας με τρίτα άτομα.

Θεωρεί πως οι γυναίκες επιχειρηματίες - επαγγελματίες στην Κύπρο πρέπει να προσπαθήσουν διπλά και τριπλά, για να διεκδικήσουν ισότιμη αντιμετώπιση με τους άντρες και υπογραμμίζει πως όλες οι γυναίκες πρέπει να στηρίζουν γυναίκες, να στέκονται αρωγοί σε κάθε μία που επιχειρεί να κάνει βήματα ανέλιξης και να διεκδικούν με μια γροθιά την εξάλειψη των στερεοτύπων.

Πώς επέλεξες τη Νομική, ποιες οι σπουδές σου και ποια η μέχρι τώρα επαγγελματική σου πορεία;

Από μικρή ένιωθα το αίσθημα δικαίου ακόμη και σε πολύ απλά πράγματα. Οι γονείς μου είναι και οι δύο δικηγόροι, όπως και η αδελφή μου. Αυτό συνέτεινε στο να αποφασίσω από πολύ νωρίς ότι ο δρόμος της νομικής ήταν για μένα μονόδρομος. Το σημαντικό ήταν ότι μου άρεσε και δεν μου πέρασε από το μυαλό ότι θα μπορούσα να ακολουθήσω κάτι άλλο πέραν του κλάδου αυτού. Σπούδασα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έκανα αρχικά το LLB στο University of Reading και συνέχισα με το LPC (Legal Practice Course) συνοδευόμενο με LLM (the Master of Laws) και ειδίκευση στο Οικογενειακό Δίκαιο, στο University of Law, Bristol. Από τον Σεπτέμβριο του 2021 ξεκίνησα την πρακτική μου σε ένα από τα μεγαλύτερα δικηγορικά γραφεία της Κύπρου. Δεν επέλεξα να κάνω την πρακτική μου στο οικογενειακό μας δικηγορικό γραφείο, καθώς είμαι της άποψης ότι επιβάλλεται να μαθαίνουμε πρώτα απ’ όλα πειθαρχία και πώς είναι να εργαζόμαστε με άλλα άτομα πέραν της οικογένειάς μας. Αυτό με βοήθησε να αναπτύξω δεξιότητες και να συνειδητοποιήσω ότι θα ήθελα να ασχοληθώ μελλοντικά με το Εταιρικό και το Οικογενειακό Δίκαιο.

Εργάστηκες για ορισμένα χρόνια στο εξωτερικό, ώστε να μπορείς να συγκρίνεις την εμπειρία με την Κύπρο;

Δεν είχα την ευκαιρία να εργαστώ στο εξωτερικό, καθώς οι σπουδές μου ολοκληρώθηκαν μόλις το περασμένο καλοκαίρι, αλλά παρακολούθησα αρκετές δίκες στο Λονδίνο κατά τη διάρκειά τους. Είχα, επίσης, την ευκαιρία να παρακολουθήσω στις Βρυξέλλες πώς λειτουργούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πιστεύετε ότι υπάρχουν οι ίδιες ευκαιρίες για τις γυναίκες στον τομέα της Νομικής στην Κύπρο;

Με τον ερχομό μου στην Κύπρο διαπίστωσα ότι, αν και έγιναν σημαντικά βήματα, η γυναίκα δικηγόρος δεν έχει ακόμα τη θέση που της αρμόζει. Είναι στα χέρια εμάς των νεότερων, να μην επιτρέψουμε να συνεχίσει να υπάρχει αυτός ο διαχωρισμός και να διεκδικήσουμε τη θέση που πραγματικά μας αξίζει.

Πέραν της καριέρας σας, ποια είναι τα ενδιαφέροντα στα οποία αφιερώνετε τον ελεύθερο σας χρόνο;

Ασχολούμαι καθημερινά με τον αθλητισμό είτε σε γυμναστήριο είτε στη φύση, ο οποίος με βοηθά να χαλαρώσω μετά από μια κουραστική μέρα στο γραφείο. Δεν χάνω, επίσης, ευκαιρία να ταξιδεύω. Τα ταξίδια διευρύνουν τους ορίζοντές μου, καθώς μαθαίνω διάφορες κουλτούρες και τα συνδυάζω με το καλό φαγητό.

Πιστεύετε πως οι γυναίκες επιχειρηματίες και επαγγελματίες έχουν τη θέση που τους αρμόζει στην κυπριακή κοινωνία και ποιες οι δικές σας εισηγήσεις για περισσότερη ανέλιξή τους σε θέσεις - κλειδιά;

Οι γυναίκες επιχειρηματίες - επαγγελματίες στην κυπριακή κοινωνία, δυστυχώς, πρέπει να προσπαθήσουν διπλά και τριπλά για να διεκδικήσουν ισότιμη αντιμετώπιση με τους άντρες. Ευτυχώς, οι γυναίκες έμαθαν από πολύ νωρίς να είναι ευέλικτες και να ισορροπούν την οικογένεια και το επάγγελμα ή την επιχείρησή τους. Οι γυναίκες σε θέσεις - κλειδιά στην Κύπρο δεν είναι αρκετές, ενώ γνωρίζουμε καλά ότι υπάρχουν άξιες και ικανές, για να κατέχουν τέτοια πόστα. Πρώτα απ’ όλα πρέπει όλες εμείς οι γυναίκες να στηρίζουμε γυναίκες, να στεκόμαστε αρωγοί σε κάθε μία από εμάς που επιχειρεί να κάνει τέτοια βήματα και να διεκδικούμε με μια γροθιά την εξάλειψη των στερεοτύπων.

Γιατί επιλέξατε να ενταχθείτε στην BPW Cyprus (ΚΟΓΕΕ) και πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της, κατά την άποψή σας;

Μου αρέσει να έρχομαι σε επαφή και να γνωρίζω νέες γυναίκες, οι οποίες μπαίνουν δυναμικά στην αγορά εργασίας και είναι μέλη της BPW Cyprus. Εντάχθηκα στη νεολαία της BPW Cyprus (young), η οποία προωθεί τις νέες γυναίκες επιχειρηματίες - επαγγελματίες, παρέχοντάς τους συμβουλές και καθοδήγηση. Αυτό με βοήθησε στην εργασία μου και στην ανάπτυξη διάφορων δεξιοτήτων της προσωπικότητας μου, όπως η αυτοπεποίθηση και το να διεκδικώ δυναμικά και με επιχειρήματα τη θέση της γυναίκας στην κυπριακή κοινωνία. Δεν πρέπει να μένουμε απαθείς στις διάφορες αδικίες εις βάρος της γυναίκας αλλά να επεμβαίνουμε και να διεκδικούμε τα αυτονόητα.