News Universal News/Blog/News module

Ειρήνη Αρτάκα: Τόλμη και διεκδίκηση

«Πιστεύω ότι οι γυναίκες πρέπει να βοηθάμε η μια την άλλη, ειδικά στον επιχειρηματικό τομέα, καθώς και να χειροκροτούμε τις γυναίκες που έχουν καταφέρει μια σημαντική επιτυχία, χωρίς ζήλιες και επικρίσεις». Με αυτό το μήνυμα αλληλοσεβασμού και ενότητας η Ειρήνη Αρτάκα μέλος του ΟΓΕΕ Λεμεσού μάς παρουσιάζει τον κόσμο της. Κατέχοντας τίτλους σπουδών σε Πολιτική και Δημοσιογραφία, η Ειρήνη Αρτάκα μιλά για την πολιτική δημοσιογραφία και κατά πόσο η χώρα μας προσφέρει ίσες ευκαιρίες ανάμεσα σε γυναίκες και άντρες.

Ο εθελοντισμός είναι επίσης κάτι που την έχει κερδίσει. Το νέο μέλος της ΚΟΓΕΕ εξηγεί γιατί είναι σημαντικό οι νέοι και οι νέες να εμπλέκονται στα κοινωνικά δρώμενα, ενώ, στο τέλος μάς αποκαλύπτει τα όνειρά της για το μέλλον.

Σπουδάσατε Πολιτικές Επιστήμες και Δημοσιογραφία, ένας ιδιαίτερα ενδιαφέρον συνδυασμός. Ποια η άποψή σας για την πολιτική δημοσιογραφία στην Κύπρο;

Ακριβώς. Ένας από τους λόγους που ακολούθησα την συγκεκριμένη σπουδή και μετέπειτα κατεύθυνση, είναι γιατί πιστεύω ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν τη δική τους ιστορία αλλά και εκδοχή. Για αυτό τον λόγο, είναι πολύ δύσκολο να ακουστεί, πόσο μάλλον να κατανοηθεί η άποψή των άλλων ατόμων. Με αποτέλεσμα να υπάρχουν συγκρούσεις ή διαφωνίες που είναι δύσκολο να επιλυθούν, αλλά όχι ακατόρθωτο. Η άποψή μου για την πολιτική δημοσιογραφία είναι ότι ακόμη χρειάζεται περισσότερα βήματα, έρευνες και συνεντεύξεις για να μπορέσει να δοθεί μια καλύτερη εικόνα για το τι επικρατεί.

Υπάρχει χώρος για γυναίκες πολιτικούς και δημοσιογράφους;

Υπάρχει χώρος για όσους τολμούν και διεκδικούν. Είμαι σίγουρη πως μια γυναίκα με την επιμονή της και την προσωπικότητα της, μπορεί να τα καταφέρει στο τέλος. Πλέον, υπάρχουν αρκετά καταξιωμένες γυναίκες που έχουν διαπρέψει, επιλέγοντας την καριέρα της πολικής ή της δημοσιογραφίας. Επίσης χρειαζόμαστε δυναμικές γυναίκες για να αναλαβαίνουν ηγετικές θέσεις και όχι μόνο.

Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει ώστε οι ευκαιρίες μεταξύ αντρών και γυναικών για πρόσβαση στα κέντρα λήψης αποφάσεων να είναι ίσες;

Είναι ένα ζήτημα που ακόμη να επιλυθεί, αλλά έχουν γίνει αρκετές κινητοποιήσεις για να αλλάξει αυτή η άνιση κατάσταση. Η ισότητα των ευκαιριών, ξεκινάει όταν δοθούν ίσες ευκαιρίες μεταξύ αντρών και γυναικών, στην εκπαίδευση και στον επαγγελματικό τομέα, χωρίς παραχωρήσεις ή εξαιρέσεις, αλλά επειδή αξίζουν την ευκαιρία για να είναι στην συγκεκριμένη θέση. Πολλά άτομα έχουν υιοθετήσει την άποψη ότι μια γυναικά δεν μπορεί να λάβει μια σωστή απόφαση για πολλούς λόγους, αλλά κυρίως συναισθηματικούς. Θεωρώ ότι αυτό δεν ισχύει, μια γυναικά και ένας άντρας όταν έχουν μια σωστή εκπαίδευση, αρχές και ιδεολογίες μπορούν να λάβουν μια απόφαση που θα έχει ως αποτέλεσμα το κοινό καλό.

Ασχολείστε πολύ με τον εθελοντισμό και τις νέες και νέους. Με ποιο τρόπο ακριβώς βοηθάτε ώστε να αρπάζουν νέες ευκαιρίες;

Παροτρύνω όλες τις νέες και νέους να ασχοληθούν με τον εθελοντισμό, είναι μια μοναδική προσωπική και επαγγελματική εμπειρία που θα τους βοηθήσει. Οι νέοι και οι νέες, έχουν πληγεί αρκετά με την ανεργία και την πανδημία, κάνοντας τους να ψάχνουν κάτι πιο “σίγουρο”. Τίποτα δεν είναι δεδομένο και εάν τα πράγματα αλλάζουν, ίσως πρέπει να αλλάξουμε και εμείς ή να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα. Προσωπικά, προωθώ τις επαγγελματικές εμπειρίες και εκπαιδεύσεις μου σχετικά με τον εθελοντισμό κυρίως μέσα από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όπου οι νέοι και νέες μπορούν να ενημερωθούν για εκδηλώσεις, σεμινάρια και δράσεις. Στο εξής, μέσω του ραδιοφώνου, των podcasts, και της τηλεόρασης προβάλλονται αρκετές ενημερωτικές εκπομπές για τους νέους που μπορούν να συμμετέχουν και να επωφεληθούν.

Μόλις πρόσφατα γίνατε μέλος της ΚΟΓΕΕ. Μας έχετε πει ότι ταυτίζεστε με το όραμα και την αποστολή της. Μιλήστε μας γι’ αυτό.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω ξανά την ΚΟΓΕΕ, για την επιλογή αλλά και την ευκαιρία να είμαι μέλος αυτής της σπουδαίας οικογένειας. Ο στόχος της ΚΟΓΕΕ είναι να ενδυναμωθούν οι επιχειρηματίες και επαγγελματίες γυναίκες της Κύπρου και μαζί να κάνουμε περισσότερα. Επέλεξα να είμαι μέλος της ΚΟΓΕΕ, γιατί πιστεύω ότι οι γυναίκες πρέπει να βοηθάμε η μια την άλλη, ειδικά στον επιχειρηματικό τομέα, καθώς και να χειροκροτάμε τις γυναίκες που έχουν καταφέρει μια σημαντική επιτυχία, χωρίς ζήλιες και επικρίσεις.

Εκφράσατε το ενδιαφέρον για να κάνετε στροφή στην επιχειρηματικότητα. Τι να περιμένουμε από σας στο μέλλον;

Το 2021 ξεκίνησα μεταπτυχιακές σπουδές στο Ψηφιακό Μάρκετινγκ (Digital Marketing),   στο μέλλον θα ήθελα να δημιουργήσω τη δική μου επιχείρηση, παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες, προς την νεολαία,  την γυναικεία επιχειρηματικότητα αλλά και προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εδρεύουν κυρίως στην Κύπρο.