News Universal News/Blog/News module

Απολογισμός τριετίας από τη Μαίρη Παπαδοπούλου

Σε ένα συγκινητικό απολογισμό της τριετίας προέβη η τέως Πρόεδρος της BPW Cyprus, Μαίρη Παπαδοπούλου, κατά τη διάρκεια της φετινής Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης. Κάνοντας μία αναδρομή στην πορεία της ως Πρόεδρος από το 2019 έως το το 2022, η κ.Παπαδoπούλου είπε χαρακτηριστικά ότι «βασιστήκαμε στις εμπειρίες του χθες, με την αίσθηση του σήμερα και το όραμα για ένα καλύτερο αύριο δρώντας με υπευθυνότητα για να γίνουν οι στόχοι της Ομοσπονδίας πραγματικότητα. Θέσαμε προτεραιότητες για να προχωρήσουμε με σεβασμό, αλληλεγγύη, πνεύμα κατανόησης και συνεργασίας, με εξωστρέφεια, διαφάνεια και καλή θέληση»

Στο πλαίσιο του απολογισμού, αναφορά έκανε στη συνάντηση γνωριμίας και ενδυνάμωσης των σχέσεων μεταξύ των Συμβουλίων των ΟΓΕΕ, στην Ημερίδα «Ενημέρωση -Δικτύωση 2020+»εν όψει της Ετήσιας Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την κατάσταση των Γυναικών, σε εκστρατείες διαφώτισης και ευαισθητοποίησης αλλά και στην κατάθεση προτάσεων στη Νομοθετική και Εκτελεστική Εξουσία για τροποποίηση της υπάρχουσας νομοθεσίας που αφορά την Ίση Αμοιβή για Ίσης  Αξίας Εργασία ώστε οι εργοδότες να αναγκάζονται οι ίδιοι να αποδεικνύουν ότι έχουν διασφαλίσει την εφαρμογή της αρχής και ότι προσφέρουν την ίδια αμοιβή και στα δυο φύλα για την ίδια εργασία.

Αναφορά έκανε και στη δημοσιογραφική διάσκεψη όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της Παγκύπριας έρευνας για τη θέση τον βαθμό συμμετοχής, τις ευκαιρίες ανέλιξης, την ισομισθία των γυναικών και τις συναφείς καλές πρακτικές στις κυπριακές επιχειρήσεις. Επίσης η κ.Παπαδοπούλου μίλησε για την έκδοση εγχειριδίου Βέλτιστων Πρακτικών,όπου στάλθηκε σε δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις αλλά και την εκστρατεία “ Boards withWomen” με στόχο την συμμετοχή των Γυναικών στα κέντρα λήψεως αποφάσεων.

Σημαντική ήταν και η δήλωσή της για την πρωτοβουλία για την Ημέρα της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας που ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια έγινε θεσμός, το BPW Μεσογειακό Συμπόσιο αλλά και την ίδρυση του Cyprus Women E-Commerce Association.

Η βία κατά των γυναικών ήταν ακόμη ένα ζήτημα που έθιξε στην ομιλία της αναδεικνύοντας σειρά δράσεων που έλαβαν χώρα.

Μίλησε επίσης για τη σημασία της διδυμοποίησης  μεταξύ Οργανισμών και τα μνημόνια συμφωνίας. Στη συνέχεια παρουσίασε αξιοσημείωτες συμμετοχές της Ομοσπονδίας σε διεθνή γεγονότα αλλά και τη συνεργασία που διατηρείται με εθνικούς φορείς όπως το ΚΕΒΕ.

Υπενθύμισε, εξάλλου, την κυκλοφορία του ενημερωτικού δελτίου «Σ´επαφή» που ανακοινώνει τις δράσεις και εκδηλώσεις της Ομοσπονδίας και των τοπικών ΟΓΕΕ και αναδεικνύει προσώπα και επιχειρήσεις. Οι περιβαλλοντικές δράσεις της BPW επίσης έτυχαν αναφοράς στον απολογισμό ενώ αναφορά έγινε και στην ίδρυση του BPW English Speaking Club.

Ύψιστης σημασίας ήταν οι συμβουλές που έδωσε στη νέα γενιά. Όπως είπε, «στόχος δεν είναι απλώς η επιβράβευση της Γυναίκας Επιχειρηματία ή Επαγγελματία αλλά η συμβολή στη δημιουργία μιας νέας γενιάς επιχειρηματιών και επαγγελματιών, μέσα από την ενδυνάμωση, μέσα από την ενθάρρυνση, μέσα από ενέργειες στήριξης, μιας νέας γενιάς που να τολμά, να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, να κτίζει στρατηγικές, συνέργειες και συνεργασίες.

Μια από τις βασικές αρχές της BPW είναι εξάλλου η καθοδήγηση, η υποστήριξη και η έμπνευση της νέας γενιάς. Είναι το να «διασφαλίσουμε ότι όλοι μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα ότι προχωράμε στην ίδια κατεύθυνση. Καθώς προσπαθούμε για το καλύτερο καλούμε τις νέες γυναίκες ανάμεσα μας να κάνουν το ίδιο», είπε. Λίγο αργότερα, η κ.Παπαδοπούλου έκανε έκκληση στις νέες γυναίκες να δημιουργήσουν μια καλύτερη κοινωνία. «Πάντα θα υπάρχει φως. Μπορείτε να είστε είτε η αντανάκλαση είτε η πηγή. Επιλέξτε να είσαστε η πηγή, να δημιουργήσετε αυτό το φως που θέλετε να είστε, για την γενιά που θα σας ακολουθήσει. Εσείς οι νεαρές γυναίκες του σήμερα, είστε σε μοναδική θέση να αξιοποιήσετε στο έπακρο την καινοτομία και την τεχνολογία, να διαταράξετε, να αναβαθμίσετε, να ανατρέψετε, να μεταμορφώσετε την κοινωνία μας,  να τερματίσετε την ανισότητα», τόνισε, για να προσθέσει λίγο αργότερα. «Young BPW Sisters,

Υψώστε τη φωνή σας. Φροντίστε να ακουστεί. Διεκδικήστε τη θέση σας στο κόσμο. Απαιτήστε το.
Μεταμορφώστε αυτό τον κόσμο έτσι όλοι να μπορούν  να τον χαρούν. να τον απολαύσουν …
Μην υποτιμάτε την δύναμη σας. Συνενώστε τις δυνάμεις σας και η δύναμη θα πολλαπλασιαστεί.
Καμία νεαρή γυναίκα δεν θα πρέπει ποτέ να περιορίζεται, να παρεμποδίζεται και να στερείτε τα δικαιώματα της».

Κλείνοντας, η κ.Παπαδοπούλου έστειλε μήνυμα συνεργασίας, αλληλοϋποστήριξης και ειρήνης. «Η ομαδικότητα είναι αυτή που κάνει την διαφορά. Και αυτό το έχουμε πετύχει… Η ισότητα των φύλων και τα δικαιώματα των γυναικών είναι θεμελιώδη δικαιώματα. Αλλά δεν μπορούν να προωθηθούν,  πόσο μάλλον να διασφαλιστούν, χωρίς την Ειρήνη ανάμεσα στους λαούς. Η Ειρήνη είναι η αφετηρία κάθε προόδου».