News Universal News/Blog/News module

Η ανεξάρτητη και αυτόνομη Βασιλική Παναγή

Η ανεξάρτητη και αυτόνομη Βασιλική Παναγή

Η επιχειρηματίας και πρόσφατα μέλος το ΟΓΕΕ Λεμεσού, Βασιλική Παναγή κάνει μια σύντομη διαδρομή στην επαγγελματική της σταδιοδρομία που περιλαμβάνει υπηρεσίες μάρκετινγκ, υπηρεσίες διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού και εκπαίδευση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων.

«Έμαθα πώς να κάνω τα πράγματα σωστά και πώς να κάνω τα πράγματα λάθος. Έμαθα να αμφισβητώ το status quo και να αναρωτιέμαι αν υπάρχει καλύτερος τρόπος να γίνουν κάποια πράγματα», είναι μεταξύ άλλων μερικά από τα λόγια της επιτυχημένης επιχειρηματίας από τη Λεμεσό.

Η πορεία της δεν είναι εύκολη αφού περνά από…κύματα. Η yachting επιχείρηση που κληρονόμησε από τον πατέρας της εξελίσσεται σε κάτι εντελώς ευχάριστο και με σύμμαχο τον αδελφό της χτίζει κάτι που θα συνεχίσει να ζει και να αναπτύσσεται, για αυτό και δημιουργεί νέες συνεργασίες σε Κύπρο και εξωτερικό κάνοντας τη διαφορά.

Πώς επιλέξατε να ασχοληθείτε με την επιχειρηματικότητα και με ποιο τρόπο οι σπουδές σας, σας έχουν βοηθήσει;

Μετά την ολοκλήρωση του πτυχίου μου στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και την πρώτη μου επαγγελματική εμπειρία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες, επέστρεψα στην Κύπρο. Εργάστηκα σε διάφορες εταιρείες αλλά η επιχειρηματικότητα ήταν για μένα σαν ένα υποχρεωτικό ταξίδι, μια εσωτερική ανάγκη. Ακόμα κι αν δηλώνω συχνά ότι ξεκίνησα πολύ αργά τη δική μου επιχείρηση, η αλήθεια είναι ότι είμαι πολύ ευγνώμων για το χρόνο που αφιέρωσα στις εταιρείες που εργάστηκα. Σε αυτά τα χρόνια, έμαθα πώς να κάνω τα πράγματα σωστά και πώς να κάνω τα πράγματα λάθος. Έμαθα να αμφισβητώ το status quo και να αναρωτιέμαι αν υπάρχει καλύτερος τρόπος να γίνουν κάποια πράγματα. Πάνω απ' όλα, όμως, έμαθα τους λόγους για τους οποίους ήθελα να δημιουργήσω τη δική μου επιχείρηση. Η ανεξαρτησία και η αυτονομία είναι για μένα βαθιές και επιτακτικές ανθρώπινες επιθυμίες. Θέλω να θέτω τους δικούς μου στόχους, να επιλέγω τους δικούς μου συνεργάτες και να αντιμετωπίζω τις συνέπειες των αποφάσεών μου.

Μέσω της εταιρείας σας ασχολείστε με το μάρκετινγκ και το ανθρώπινο δυναμικό. Κάτι που σημαίνει ότι ασχολείστε με τον άνθρωπο, τις απαιτήσεις και τις προτιμήσεις του. Ποια είναι η πιο μεγάλη πρόκληση που συναντάτε στην πορεία αυτή;

Η εταιρεία μας εστιάζει σε τρεις τομείς: υπηρεσίες μάρκετινγκ, υπηρεσίες διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού και εκπαίδευση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Πρώτον, οι υπηρεσίες μάρκετινγκ καλύπτουν τη διαχείριση μέσων κοινωνικής δικτύωσης και digital marketing γενικότερα, διαφήμιση, branding και δημόσιες σχέσεις. Δεύτερον, οι υπηρεσίες μας για τη Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού καλύπτουν μια ποικιλία βασικών τομέων που είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία και τη διατήρηση ενός ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος για τους οργανισμούς. Μεταξύ άλλων, εστιάζουμε στην επιλογή και στα ψυχομετρικά τεστ των εργαζομένων, στην εκπαίδευση και ανάπτυξη τους, στη διαχείριση της απόδοσης τους, στις έρευνες για αξιολόγηση και  ανάπτυξη οργανωσιακής κουλτούρας, στην αξιολόγηση προγραμμάτων, στην ηγεσία, στη διαχείριση ταλέντων, στην ομαδική εργασία και στην ευημερία των εργαζομένων. Ακολουθούμε μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση η οποία βασίζεται σε επιστημονική μεθοδολογία και στην ανάλυση δεδομένων. Σε όλους τους προαναφερόμενους τομείς o στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους οργανισμούς να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και να αξιοποιήσουν στο έπακρο τους υπαλλήλους τους αφήνοντάς τους ικανοποιημένους.

Τρίτον, η εταιρεία μας ειδικεύεται στην εκπαίδευση και την οικοδόμηση μιας βάσης γνώσεων για όσους ενδιαφέρονται για το συναρπαστικό κόσμο των κρυπτονομισμάτων. Συγκεκριμένα, εστιάζουμε στις οικονομικές και επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στο χώρο. Η έλευση της τεχνολογίας blockchain έχει δημιουργήσει καινοτόμους τρόπους για να γίνουμε ουσιαστικά η τράπεζα του εαυτoύ μας. Ωστόσο, η πλοήγηση στον κρυπτο-χώρο μπορεί να είναι ένα τρομακτικό εγχείρημα για τους νεοφερμένους, γιατί ο χώρος γίνεται πιο περίπλοκος μέρα με τη μέρα, ενώ οι απάτες αφθονούν. Το πρώτο μας σεμινάριο εστιάζει στη θεωρία και στοχεύει στη δημιουργία μιας βάσης γνώσεων για το τι είναι τα κρυπτονομίσματα και πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν για οικονομικούς και επενδυτικούς σκοπούς. Το δεύτερο σεμινάριο ακολουθεί μια πρακτική προσέγγιση και διδάσκει δεξιότητες σχετικά με τον τρόπο χρήσης διαφορετικών προγραμμάτων για την οικοδόμηση πλούτου. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες προσέρχονται στο σεμινάριο με τους προσωπικούς τους υπολογιστές όπου τους επεξηγούμε και δείχνουμε στην πράξη πώς μπορεί κανείς να δημιουργήσει wallet, πώς προχωρά στην αγορά/δανεισμὀ/πώληση κρυπτονομισμάτων, και πώς ουσιαστικά, όπως προανέφερα, μπορούμε να γίνουμε η τράπεζα του εαυτού μας. Ένα από τα οράματά μας είναι να δημιουργήσουμε μια κοινότητα απαρτιζόμενη από ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα, με ειλικρινή και αγνή διάθεση για ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών, με απώτερο σκοπό να εκπληρώσουν τους επενδυτικούς και χρηματοοικονομικούς τους στόχους.  Στο παρόν στάδιο, έχουμε δημιουργήσει το “Her Crypto Hub,” την πρώτη κοινότητα στην Κύπρο για γυναίκες που ενδιαφέρονται ή/και δραστηριοποιούνται στον τομέα των κρυπτονομισμάτων. Μέσω αυτής της κοινότητας, στοχεύουμε στην ενημέρωση, την εκπαίδευση και την ενδυνάμωση των γυναικών στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων. Ενθαρρύνουμε και προσκαλούμε όσους ενδιαφέρονται να ενταχθούν στην κοινότητά μας και να συμμετάσχουν στα εκπαιδευτικά μας σεμινάρια αλλά και στις συναντήσεις μας, με σκοπό τη γνωριμία των μελών μας και την ανταλλαγή απόψεων, γνώσεων και επενδυτικών ευκαιριών.

Τι είναι αυτό που αναζητά ο σημερινός καταναλωτής; Ποιότητα, ποσότητα, ταχύτητα, εξατομίκευση (customized experience);

Οι σημερινοί καταναλωτές θέλουν να γνωρίζουν ότι θα λαμβάνουν το ίδιο επίπεδο υπηρεσιών κάθε φορά που επιλέγουν να συνεργαστούν με μια εταιρεία. Είτε μέσω του ιστότοπού της, είτε μέσω τηλεφώνου είτε αυτοπροσώπως, οι πελάτες θέλουν να γνωρίζουν ότι μπορούν να βασίζονται στην εταιρεία για να προσφέρει με συνέπεια μια εξαιρετική Εμπειρία Πελάτη. Η ταχύτητα, η ευκολία και το έμπειρο εργατικό δυναμικό είναι βασικά συστατικά που απαιτούνται για την εξυπηρέτηση των σημερινών πελατών.

Πέραν της συμβουλευτικής ασχολείστε και με διορθώσεις και κατασκευές σκαφών. Πώς προέκυψε;

Ο πατέρας μου έχτισε αυτή την επιχείρηση από το μηδέν και με την πάροδο του χρόνου την εξέλιξε σε μια πολύ επιτυχημένη επιχείρηση. Δεν είχα σκοπό να την αναλάβω, αλλά βλέποντας τον πατέρα μου να μεγαλώνει και βλέποντας τον κίνδυνο να χαθούν όσα έχτισε, άδραξα την ευκαιρία να τη διευθύνω μαζί με τον αδερφό μου. Και μπορεί αρχικά να ήταν μια μεγάλη πρόκληση, αλλά εξελίχθηκε σε κάτι εντελώς ευχάριστο. Θέλαμε να χτίσουμε κάτι που θα συνεχίσει να ζει και να αναπτύσσεται, για αυτό και δημιουργήσαμε νέες συνεργασίες. Είμαστε πλέον αντιπρόσωποι της Pearlsea Yachts στην Κύπρο και έχουμε επίσης συνάψει συνεργασία για yacht charter στην Κροατία.

Τι σας αρέσει περισσότερο από τα δύο;
Έχω βάλει την καρδιά μου και τις αξίες μου και στις δύο επιχειρήσεις, αγαπώ πολύ αυτό που κάνω και εύχομαι με την πάροδο του χρόνου να έχω μια επιτυχημένη πορεία και στους δύο τομείς.

Πιστεύετε πως οι γυναίκες επιχειρηματίες και επαγγελματίες έχουν τη θέση που τους αρμόζει στην κυπριακή κοινωνία;

Αυτό που παρατηρώ είναι ότι υπάρχει μια ολόκληρη γενιά πολύ μορφωμένων γυναικών, που απλά δεν πρόκειται να ανελιχθούν ποτέ πλήρως επαγγελματικά. Ζούμε ακόμα σε μια πατριαρχική κοινωνία όπου η γυναικεία παρουσία σε ηγετικούς ρόλους εταιρειών εξακολουθεί να είναι μια τεράστια μειοψηφία. Πολλές γυναίκες επίσης, δεν θα σκεφτούν ποτέ να ξεκινήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις ή να σχεδιάσουν και να δημιουργήσουν τη δική τους δουλειά γιατί δυστυχώς δεν έχουν την αυτοπεποίθηση και δεν λαμβάνουν την αμοιβαία ανατροφοδότηση από τους δασκάλους, τους φίλους, την οικογένεια και την κοινωνία ότι μπορούν να γίνουν επιτυχημένοι επιχειρηματίες αν το θέλουν.

Τι θα εισηγούσασταν για περισσότερη ανέλιξή τους σε θέσεις - κλειδιά;

Οι γυναίκες επαγγελματίες έχουν να αντιμετωπίσουν πολλά εμπόδια, αλλά πολλές γίνονται επίσης ισχυροί και αποτελεσματικοί ηγέτες όταν τους δίνεται η ευκαιρία. Όταν εμφανίζονται ευκαιρίες για πρόοδο στον οργανισμό σας, βεβαιωθείτε ότι όλοι όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις λαμβάνονται υπόψη και ότι προσφέρονται ίσες ευκαιρίες σε όλους τους ικανούς υπαλλήλους. Ενθαρρύνετε τις γυναίκες να υποβάλουν αίτηση για προαγωγές σε ηγετικούς ρόλους και βεβαιωθείτε ότι παρέχεται κατάλληλη εκπαίδευση σε όσους είναι υπεύθυνοι για την επιλογή πιθανών υποψηφίων.

Πριν από μερικές εβδομάδες γίνατε μέλος της ΚΟΓΕΕ. Πώς πήρατε αυτή την απόφαση;

Ο ΟΓΕΕ αποτελεί ένα δίκτυο υποστήριξης και ενδυνάμωσης των γυναικών στον χώρο εργασίας της Κύπρου και είναι για μένα πολύ σημαντικό να είμαι μέλος. Τα μέλη του σχηματίζουν ένα ποικιλόμορφο δίκτυο γυναικών, όλες ενωμένες σε μια κοινή προσπάθεια να χτίσουν σχέσεις, να αναπτύξουν επαγγελματικές δεξιότητες και τελικά, να επιτύχουν!