News Universal News/Blog/News module

Αγγελική Πασχαλίδου Πιερίδου, 1918-1973: Η πρώτη γυναίκα αρχαιολόγος - λαογράφος

Γεννήθηκε το 1918 στην Πάφο. Ο πατέρας της ήταν ο Μικρασιάτης γυμνασιάρχης Πασχάλης Πασχαλίδης. Ήταν παντρεμένη με τον λογοτέχνη Γιώργο Φιλίππου Πιερίδη. Σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών την περίοδο 1934- 1940. Με την επιστροφή της στην Κύπρο δίδαξε στο Ελληνικό Γυμνάσιο Πάφου από το 1945 μέχρι το 1948. Αργότερα διορίστηκε στο Τμήμα Αρχαιοτήτων, αρχικά ως αρχειοφύλακας αργότερα ως έφορος αρχείων και στη συνέχεια έφορος του Κυπριακού Μουσείου από το 1964 μέχρι το θάνατό της, το 1973. Πήρε μέρος στις ανασκαφές στα Κούκλια, Έγκωμη και Σαλαμίνα.

Μερικά χρόνια πριν το θάνατό της υπέβαλε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών την διδακτορική διατριβή της με θέμα Ο πρωτογεωμετρικός ρυθμός εν Κύπρω, η οποία εγκρίθηκε μεταθάνατον και της απονεμήθηκε ο τίτλος της δρος αρχαιολογίας.

Ένα μεγάλο μέρος της καριέρας της το αφιέρωσε στη μελέτη της κυπριακής λαογραφίας και μελέτες της έχουν περιληφθεί σε εκδόσεις του Τμήματος Αρχαιοτήτων , το περιοδικό Φιλολογική Κύπρος και πολλά άλλα. Εξέδωσε το βιβλίο Jewllery in the Cyprus Museum, 1971.

Μετά θάνατον δημοσιεύτηκε σε ξεχωριστό τεύχος της επετηρίδας του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών. το Cyprus Embroidery, 1976 και Κυπριακή Λαϊκή Τέχνη, 1980.

Πηγή:

http://www.polignosi.com, Βιογραφικό Λεξικό Κυπρίων, Τόμος Β’, Αριστείδης Κουδουνάρης, Λευκωσία 201 Βιβλιογραφία: Αγγελική Πιερίδου, 1918-1973: χρονολόγιο, εργογραφία: ο άγνωστος στρατιώτης της κυπριακής αρχαιολογίας και λαογραφίας. (1996). Λευκωσία: Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου.

Iδιαίτερες ευχαριστίες στον δημοσιογράφο/ερευνητή Χρύσανθο Χρυσάνθου για την πολύτιμη βοήθεια και στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας κύπρου για την παραχώρηση των φωτογραφιών.