News Universal News/Blog/News module

Ρόζαλη Γκοργκοριάν: Επέστρεψα στην Κύπρο με στόχο να φέρω την αλλαγή

Πώς αποφάσισες να διεκδικήσεις θέση στη Βουλή, στις περασμένες Βουλευτικές Εκλογές; Ποια η σχέση σου με την πολιτική και από πότε αρχίζει;

Η ενασχόληση μου με τα πολιτικά ζητήματα και τα κοινά, πάντα ήταν κομμάτι της ζωής μου. Η επιλογή των πολιτικών επιστημών και οικονομικών μαθημάτων στο λύκειο αλλά και οι σπουδές μου, μου έδωσαν τα εφόδια και τις απαραίτητες γνώσεις για να εμπλακώ στην πολιτική.

Το 2018 επέστρεψα στην Κύπρο μετά από 6 χρόνια σπουδών και εργασίας στο Λονδίνο. Επέστρεψα με όρεξη και ενέργεια να μοιραστώ τις νέες μου γνώσεις και εμπειρίες. Παράλληλα τον ίδιο καιρό ιδρύθηκε η Δημοκρατική Παράταξη (ΔΗΠΑ). Πίστεψα στην ιδέα δημιουργίας ενός γνήσιου κεντρώου κόμματος το οποίο με εκφράζει και του οποίου ο Πρόεδρος, Μάριος Καρογιάν, μου εμπνέει εμπιστοσύνη. Αποφάσισα να γίνω μέλος της διοικούσας επιτροπής της ΔΗΠΑ, ελπίζοντας ότι έτσι θα μπορώ να εμπλακώ περισσότερο στην πολιτική και στα κοινά. Το 2019 όταν η ΔΗΠΑ έγινε μέλος του ALDE Party στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μου δόθηκε η ευκαιρία να γίνω η Διεθνής Εκπρόσωπος και Υπεύθυνη Επικοινωνίας της ΔΗΠΑ με το ALDE Party.

Ζώντας στην Κύπρο ως μια νέα εργαζόμενη γυναίκα, αντιλήφθηκα ότι ο τόπος μας έχει

περιθώρια ανάπτυξης. Αντί να περιμένω να αλλάξουν γύρω μου όσα μας εμποδίζουν να εξελιχθούμε ως νέοι και να αλλάξουν πράγματα ως διά μαγείας, πήρα την απόφαση να βγώ μπροστά και να κατέλθω ως υποψήφια στις βουλευτικές εκλογές. 

Η εμπειρία των βουλευτικών εκλογών στα 28 μου ήταν μοναδική. Γνώρισα κόσμο που μπορεί να μην είχα ποτέ την ευκαιρία να γνωρίσω, έκανα καινούργιες φιλίες, ήρθα σε επαφή με τα προβλήματα της κοινωνίας, έμαθα πολλά παραπάνω από όσο φανταζόμουνα και μπορώ να πω με σιγουριά ότι είμαι ακόμα πιο έτοιμη να εκπροσωπήσω κοινωνία χρησιμοποιώντας ως μέσον την πολιτική. Ανεξαρτήτως αποτελέσματος, συνεχίζω να εργάζομαι για ένα καλύτερο μέλλον για όλους, αλλά κυρίως για τους νέους αφού εκεί παρουσιάζεται η μεγαλύτερη ανάγκη. Παραμένω ενεργή στο χώρο της πολιτικής με κύριο μέλημα μου την κοινωνία και τον άνθρωπο.

Σε επαγγελματικό επίπεδο εργάζεσαι στην D.E.K.S.A. Ltd, ως Επικεφαλής Στρατηγικής και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης. Μίλησε μας για τις αρμοδιότητες σου.

Η εταιρεία D.E.K.S.A. Ltd. είναι μια ιδιωτική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1960, η οποία έχει ως πρωταρχικό σκοπό την προμήθεια εμπορικών μηχανημάτων παγκόσμιας εμβέλειας σε διάφορες επιχειρήσεις και την ταυτόχρονη εξυπηρέτηση μετά την πώληση από εξειδικευμένους τεχνικούς.

Ο ρόλος της Επικεφαλής Στρατηγικής και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης είναι πολύ σημαντικός γιατί χρειάζεται ανάπτυξη σχέσεων της εταιρείας με πιθανούς μελλοντικούς και υφιστάμενους προμηθευτές στο εξωτερικό, αλλά και με πελάτες. Είναι σημαντικό να είναι εκσυγχρονισμένη η εταιρεία με τις τάσεις της αγοράς και πρέπει πάντα να είμαστε ενήμεροι για να εξελισσόμαστε έτσι ώστε προσφέρουμε το καλύτερο στους πελάτες μας.

Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται διαρκής έρευνα για νέα προϊόντα και είναι αναγκαίο να ταξιδεύω στο εξωτερικό, πραγματοποιώντας επισκέψεις σε εργοστάσια και εκθέσεις για την δημιουργία νέων συνεργασιών. Ταυτόχρονα είναι σημαντικό να διατηρούνται οι άψογες και μακροπρόθεσμες συνεργασίες με τους υφιστάμενους πελάτες.

Μια από τις πιο ωραίες εμπειρίες που είχα μέχρι στιγμής ήταν ένα ταξίδι στην Κίνα, όπου επισκέφθηκα μια διεθνής έκθεση και μερικά εργοστάσια. Αυτό που μου είχε κάνει εντύπωση ήταν η διαφορετική κουλτούρα. Αυτός ο ρόλος προϋποθέτει να μπορείς να επικοινωνείς και να κατανοείς τις διαφορές στις κουλτούρες. Στο κομμάτι της στρατηγικής πρέπει να υπάρχει ένα βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο πλάνο για το καλό της εταιρείας.

Εν καιρώ πανδημίας όλες αυτές οι αρμοδιότητες ήταν πολύ δύσκολο να επιτευχθούν ομαλά, αλλά παρόλες τις αντιξοότητες και με σωστή διαχείριση καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα νέο κομμάτι της εταιρείας. Μια εταιρεία μπορεί να έχει υγιή ανάπτυξη σχεδόν κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, φτάνει να κάνει σωστά στρατηγικά βήματα, τα οποία όταν χρειαστεί, μπορούν να τη βοηθήσουν να ανταπεξέλθει σε πρωτόγνωρες καταστάσεις. 



Πόσο δύσκολο είναι το να εργάζεσαι σε τόσο σημαντική θέση, σε αυτή την ηλικία;

Το πιό δύσκολο κομμάτι του να έχεις μια σημαντική θέση σε ιδιωτική εταιρεία στην Κύπρο σε νεαρή ηλικία, είναι το να καταφέρεις να σε εμπιστευθούν τα παλαιότερα στελέχη της εταιρείας αλλά και οι πελάτες. Στην Κύπρο έχω προσέξει ότι ακόμα υπάρχει η ιεραρχία με βάση την ηλικία, κάτι που πλέον δεν υπάρχει στις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες. Αντιθέτως, πολλές εταιρείες στο εξωτερικό επιλέγουν ανθρώπους άξιους και ικανούς ανεξαρτήτως ηλικίας, που έχουν κάποια εμπειρία αλλά και όρεξη, στα πλαίσια της αξιοκρατίας. Είναι σημαντικό οι πιο έμπειροι και παλιοί να συνεργαστούν με τους νεότερους μοιράζοντας τις γνώσεις τους, ώστε να συμβάλουν από κοινού στο να επιτευχθούν οι στόχοι τη εταιρείας.

 

Πόσο σημαντική είναι η εμπειρία που αποκόμισες δουλεύοντας στο εξωτερικό; Τι μπορούν να προσφέρουν στις κυπριακές επιχειρήσεις οι επαγγελματίες και οι επιχειρηματίες της νέας γενιάς;  

Η πρώτη μου δουλειά αφού απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στο MSc Energy, Trade and Finance από το Cass Business School στο Λονδίνο, ήταν στην Bloomberg LP στο Λονδίνο. Πριν να μου δοθεί η ευκαιρία να πάρω μόνιμη θέση στην εταιρεία, εργάστηκα ως “Intern” εκεί , ένα χρόνο νωρίτερα το καλοκαίρι, αφού αποφοίτησα από το Queen Mary University of London όπου απέκτησα πτυχίο BSc (Hons) Economics and Finance.

Έχοντας εργαστεί σε μια τόσο μεγάλη εταιρεία, μου έδωσε τα θεμέλια να ξεκινήσω την καριέρα μου δυναμικά σε ένα περιβάλλον που κινείται με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς. Η Bloomberg LP μας παρείχε την απαραίτητη εκπαίδευση για να μπορούμε να εργαζόμαστε στην εταιρεία, στα πλαίσια του υγιούς ανταγωνισμού. Αυτή η πίεση και ο ανταγωνισμός με ώθησαν στην επιτυχία. Ο ρόλος μας ήταν να είμαστε ο “εγκέφαλος” της εταιρείας, αλλά ταυτόχρονα είχαμε επικοινωνία με πελάτες από όλο τον πλανήτη και σε διάφορους τομείς των χρηματοοικονομικών. Αυτό ήταν το πιο ενδιαφέρον μέρος της δουλειάς, καθώς η ενασχόληση μας με άτομα από διαφορετικές κουλτούρες χρειάζονταν διαφορετική προσέγγιση.

Μετά από ένα χρόνο πήρα την απόφαση να δουλέψω σε μια εταιρεία start-up που εξειδικεύεται στο “Asset Management” και στο “Advisory”, την Qbera Capital LLP. Αυτή η εμπειρία ήταν ξεχωριστή. Από την φύση της σαν start-up δεν υπήρχε μια δομή, και ως η πρώτη υπάλληλος της εταιρείας, είχα όλο το βάρος του στησίματος της εταιρείας στους ώμους μου. Αυτή η εμπειρία μου δίδαξε πολλά, με ωρίμασε και με έκανε τον επαγγελματία που είμαι σήμερα.

Οι διαφορετικές εμπειρίες που αποκόμισα στα πρώτα χρόνια της καριέρας μου, μου άνοιξαν τους ορίζοντες και με έκαναν να νιώσω ότι είχα πολλά να προσφέρω ερχόμενη στην Κύπρο, με νέες ιδέες και όραμα, με στόχο να φέρω μια αλλαγή.

Οι επαγγελματίες και οι επιχειρηματίες της νέας γενιάς μπορούν να προσφέρουν πολλά στον τόπο μας. Πρωτίστως, οι νέοι έχουμε νέες ιδέες, όρεξη και τολμούμε. Έχουμε άλλη νοοτροπία, είτε ζώντας στο εξωτερικό, είτε λόγω των ερεθισμάτων που έχουμε, προσφέροντας στον εκσυγχρονισμό των εταιρειών και στον επιχειρηματικό κόσμο της Κύπρου που τόσο χρειάζεται. Ο κάθε ένας από εμάς έχει διαφορετικές εμπειρίες που χρήζουν αξιοποίησης από τις Κυπριακές εταιρείες και την κυπριακή κοινωνία στο σύνολο της.

 

Γιατί επέλεξες να ενταχθείς στην BPW Cyprus (ΚΟΓΕΕ);    

Ως άτομο με εμπλοκή στον τομέα των επιχειρήσεων και της πολιτικής, το θεωρώ απαραίτητο να είμαι μέλος μιας οργάνωσης που προάγει την επαγγελματία, επιχειρηματία και ηγετικά δυναμική Κύπρια γυναίκα. Η παγκόσμια αλλά και παγκύπρια δικτύωση που υφίσταται μέσω του οργανισμού είναι εξίσου σημαντική για νέες γνωριμίες και συνεργασίες. Είναι επίσης σημαντικό να ενθαρρύνει και να στηρίζει η μία γυναίκα την άλλη έχοντας ως στόχο την αναπτύξη των επαγγελματικών και ηγετικών ικανοτήτων και ευκαιριών.

Όταν ήρθε η πρόταση να γίνω μέλος της BPW Cyprus (ΚΟΓΕΕ) από την Πρόεδρο της ΚΟΓΕΕ, κυρία Μαίρη Παπαδοπούλου, ένιωσα τιμή να είμαι μέλος μιας τόσο αξιόλογης και σημαντικής γυναικείας οργάνωσης, που αποτελείται από γυναίκες που τολμούν να ζητούν ένα καλύτερο μέλλον για όλες, οπόταν δεν θα μπορούσα να αρνηθώ.

Δυστυχώς, η Κύπρος ακόμα έχει έλλειψη γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων και ακόμα υπάρχουν ανδροκρατούμενα επαγγέλματα και χώροι. Ο σκοπός της ΚΟΓΕΕ είναι να καλύψει αυτό το κενό επιτελώντας σημαντικό έργο αφού μέσα από την δράση της, δημιουργεί την ανάγκη να υπάρχουν δίκαιες και ισότιμες θέσεις γυναικών σε όλα τα επίπεδα και τους τομείς της κοινωνίας, όπου οι γυναίκες θα έχουν φωνή και θα είναι ισότιμες με τους άντρες, με αμοιβαίο σεβασμό.

Ούσα μέλος της ΚΟΓΕΕ, θέλω να συμβάλλω στο να εδραιωθεί το έργο της στην Κύπρο. Μαζί με τις γυναίκες της ΚΟΓΕΕ θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για την εξάλειψη της ανισότητας εις βάρος της γυναίκας, την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προώθηση εμπλοκής περισσότερων γυναικών στα κέντρα λήψεως αποφάσεων.