News Universal News/Blog/News module

Περιδιάβαση γνωριμίας με την κατεχόμενη Κερύνεια μας

Με επιτυχία διοργάνωσε την Κυριακή 19 Ιουνίου 2022 την περιδιάβαση γνωριμίας με την κατεχόμενη Κερύνεια μας η ΟΓΕΕ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ.

Στόχος μας ήταν να γνωρίσουμε την κατεχόμενη πόλη και επαρχία της Κερύνειας και τα χωριά μας, με τη ξενάγηση της φίλης αδειούχου ξεναγού κ. Καίτης Οικονομίδου. Συμμετείχαν 35 συνολικά άτομα, μέλη και φίλοι της οργάνωσης μας.

Η μέρα μας ξεκίνησε με σταθμό στο κάστρο του Αγίου Ιλαρίωνα, στη βουνοπλαγιά του Πενταδακτύλου απ΄ όπου θαυμάσαμε την απερίγραπτη θέα της Κερύνειας μας από ψηλά. Επόμενος μας σταθμός, το πανέμορφο λιμανάκι της κατεχόμενης πόλης μας, γνωριμία με το Κάστρο της Κερύνειας και την ιστορία του, και τις γύρω γραφικές γειτονιές της παλιά πόλης. Περάσαμε από τα σχολεία, τη Μητρόπολη Κερύνειας και την οδό Ελλάδος.

Κατόπιν περπατητοί, φτάσαμε στην Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου για προσκύνημα. Η εκκλησία είχε φύλακα μέχρι πρόσφατα την Ελληνοκύπρια Αγγελική Καρεφυλλίδου, η οποία έχει αποβιώσει. Συνεχίζει όμως η Εκκλησία να διατηρείται από τον Τουρκοκύπριο σύζυγο της Γιασάρ. Ρίγος και συγκίνηση, τη στιγμή που ψάλλαμε τον Ακάθιστο Ύμνο.

Επόμενος μας σταθμός, το όμορφο και μεγαλοπρεπές Αββαείο Πέλλαπαις. Χτισμένο σε μια μαγευτική πλαγιά της οροσειράς του Πενταδακτύλου, με μοναδική θέα που κόβει την ανάσα, δίπλα από το χωριό Άγιος Επίκτητος. Ο ναός του Αββαείου,  αφιερωμένος στην Παναγία την Ασπροφορούσα. Επιβλητικός, παραμένει βουβός μέχρι τις μέρες  μας. Μεγάλη η χαρά μας όταν ακούσαμε ψαλμούς και τραγούδια στη μεγάλη αίθουσα του Αββαείου με την εκπληκτική ακουστική.

Επόμενος μας σταθμός το προσκύνημα στο ρομαντικό ξωκκλήσι τ΄ Αη Φανουρίου στην ακροθαλασσιά του Αγίου Γεωργίου πίσω από τα πολυτελή ξενοδοχεία.

Κι η περιδιάβαση μας συνεχίστηκε στα γραφικά δρομάκια του Καραβά και της Λαπήθου. Διασχίσαμε τις γειτονιές τους μες τις φυλλωσιές απ’ άκρη σ’ άκρη, θαυμάσαμε την αρχιτεκτονική της Παναγίας Ευαγγελίστριας του Καραβά, και από μακριά την Αγία Παρασκευή και Αγία Αναστασία της Λαπήθου.
Συνεχίσαμε παραλιακά στη Μονή Αχειροποιήτου και τον Άγιο Ευλάλιο. Τελευταίος σταθμός της διαδρομής το Πέντε Μίλι με τη γραφική ακρογιαλιά που σου κόβει την ανάσα, εκεί που γράφτηκε η ιστορία της Κύπρου τον Ιούλη του ΄74.

Το σούρουπο σήμανε και την επιστροφή μας στις ελεύθερες περιοχές, γεμάτοι εικόνες, εμπειρίες, γνώσεις, από ένα ταξίδι που σε μερικούς ξύπνησε θύμησες παλιές μιας ατέλειωτα όμορφης περιοχής της Κύπρου μας.