News Universal News/Blog/News module

Πάολα Σάββα

Με 30 και πλέον χρόνια εμπειρίας στον τραπεζικό τομέα, σε διευθυντικές κυρίως θέσεις, η Πάολα Σάββα ένιωσε να βρίσκεται στο κενό με την κατάρρευση της Λαϊκής Τράπεζας το 2013. Ωστόσο, η μεγάλη της εμπειρία στις διοργανώσεις εκδηλώσεων φιλανθρωπικού χαρακτήρα, το σθένος που απέκτησε μέσω της διάκρισής της στον αθλητισμό – πανελληνιονίκης στην πετόσφαιρα και πρώην αρχηγός Εθνικής……… Κύπρου -, καθώς και με τη στήριξη της οικογένειάς της, τόλμησε και έκανε στροφή στην επαγγελματική της καριέρα, ιδρύοντας τον οργανισμό She_Inspires, με στόχο τη διοργάνωση ποιοτικών και εξειδικευμένων συνεδρίων σε ευρύ φάσμα θεμάτων.

Η Πάολα Σάββα, ιδιοκτήτρια των Marina Apartments 211 – SheInspires and SheCyprus Events and Seminars, μας μιλά για τη στροφή στην καριέρα της, για την ισορροπία μεταξύ οικογένειας και καριέρας, καθώς και για τον ρόλο των γυναικών. Το 2020 συμπεριλήφθηκε στους 20 επιτυχημένους ανθρώπους της Κυπριακής Δημοκρατίας και βραβεύτηκε για τις υπηρεσίες της στην κοινωνία και ως Public Figure.

Θεωρεί πως η ΚΟΓΕΕ αποτελεί πηγή έμπνευσης για τις γυναίκες επιχειρηματίες και επαγγελματίες, ενώ η ίδια είναι μέλος του ΔΣ της ΟΓΕΕ Ελεύθερης Αμμοχώστου και κυρίως της οργανωτικής επιτροπής εκδηλώσεων.

Θεωρεί πως η ΚΟΓΕΕ αποτελεί πηγή έμπνευσης για τις γυναίκες επιχειρηματίες και επαγγελματίες, ενώ η ίδια είναι μέλος του ΔΣ της ΟΓΕΕ Ελεύθερης Αμμοχώστου και κυρίως της οργανωτικής επιτροπής εκδηλώσεων.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν μετά από χρόνια καριέρας στον τραπεζικό τομέα να αλλάξετε επαγγελματική πορεία;

Όταν έκλεισε η Λαϊκή Τράπεζα το 2013, βρέθηκα από τη μια μέρα στην άλλη σε ένα κενό. Βλέπετε, 30 χρόνια εργασίας αποτελούσαν ένα μεγάλο και σημαντικό κομμάτι της ζωής μου. Είδα όλο τον αγώνα και τους κόπους μιας ζωής να κατακρημνίζονται. Ένιωσα έντονα αισθήματα: λύπη, πίκρα, θυμό και απογοήτευση. Συνειδητοποίησα, όμως, ότι έπρεπε να τα καταπολεμήσω. Όφειλα να φανώ δυνατή, κυρίως για να ανακτήσω την αυτοεκτίμησή μου, αφού μέρα με τη μέρα χαλούσε η σχέση με τον εαυτό μου, αλλά και για την οικογένεια και τους γύρω μου. Χρειάστηκε να αντιμετωπίσω το κενό, να αναγεννηθώ μέσα από τις στάχτες μου. 

 

Κατάφερα να σταθώ στα πόδια μου με τη βοήθεια του συζύγου και των παιδιών μου, κυρίως όμως και λόγω του ατσάλινου χαρακτήρα μου, που σμιλεύτηκε μέσα από τα μαθήματα της ζωής, η οποία είναι γεμάτη από απότομες και αναπάντεχες αλλαγές. Μόνο μπροστά είναι καλό να προχωρά κανείς, χωρίς να κοιτά το παρελθόν. Είναι χάσιμο χρόνου να κοιτάς πίσω. 

 

Πώς προχωρήσατε, λοιπόν, κοιτώντας μπροστά;

Άρχισα να μαθαίνω τη ρωσική γλώσσα και ταυτόχρονα μου δόθηκε η ευκαιρία να εξερευνήσω τις δυνατότητες που υπήρχαν εκτός του τραπεζικού συστήματος, αξιοποιώντας ό,τι καλύτερο γνωρίζω να κάνω, που δεν είναι άλλο από υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και εξυπηρέτηση.

 

Μαζί με τον σύζυγό μου διαχειριζόμαστε διαμερίσματα, προσφέροντας υπηρεσίες και εξυπηρέτηση σε άτομα που επισκέπτονται την Κύπρο για μικρό χρονικό διάστημα, ενώ παράλληλα ασχολούμαι με τη διοργάνωση σεμιναρίων και εκδηλώσεων που έχουν να κάνουν με προσωπική ανάπτυξη, φιλανθρωπικό σκοπό κ.ά.. Έχω δημιουργήσει τα SheInspires & SheCyprus Events and Seminars συνεμπνευστής του SheWoman Conferences.

 

Η διαχείριση ακινήτων είναι μια ιδιαίτερα επίπονη επιχειρηματική δραστηριότητα. Πώς αντιμετωπίζετε τις όποιες προκλήσεις προκύπτουν;

Η ζωή είναι μια μεγάλη πρόκληση και η πολύχρονη εμπειρία μου στον τραπεζικό τομέα, με καθημερινή επίλυση προβλημάτων και διαπροσωπικών σχέσεων, ήταν αυτό που αυθόρμητα μου έβγαλε μια νέα επιχειρηματική δραστηριότητα.

 

Θα πρέπει να παραδεχτώ ότι η περίοδος αυτή του κορωνοϊού καθώς και οι περιορισμοί, για ακόμη μια φορά μας έχουν φέρει ενώπιον νέων προκλήσεων και αναπροσαρμογών, αλλά όπως όλοι γνωρίζουμε, όταν υπάρχει ανηφόρα χρειάζεται να πατήσουμε λίγο περισσότερο το πετάλι για να ανέβουμε και πάλι.

 

Προσπαθώ τώρα να εμπλουτίσω το προϊόν μας με εμπειρικές δραστηριότητες σε πελάτες που θα διαμένουν πέραν των επτά ημερών, όπως με ειδικές εκδρομές, περιδιάβαση στην πόλη και την ορεινή περιοχή της Λάρνακας που αγαπώ ιδιαίτερα και με άλλες παρεμφερείς δραστηριότητες.

Πώς καταφέρνετε να ανταποκρίνεστε στους ρόλους που καλείτε να «παίξει» μια γυναίκα καριέρας στην εργασία και στην οικογένεια;

Είμαι τυχερή ως μητέρα τριών ενηλίκων, πλέον, παιδιών.

 

Αυτό που ένθερμα υποστηρίζω είναι ότι στη ζωή θα πρέπει να δίνεις στην οικογένειά σου την ανάλογη σημασία, τον χρόνο και την αγάπη που δίνεις και στις επαγγελματικές σου δραστηριότητες και είμαι απόλυτα σίγουρη ότι όπου υπάρχει πραγματική αγάπη και πάθος, ο χρόνος πάντοτε θα βρίσκεται.

 

Το κυριότερο όμως είναι, από νωρίς να αντιληφθείς, ότι το να είσαι μητέρα δεν σημαίνει ότι τα παιδιά σου ανήκουν. Γι’ αυτό, κύρια επιδίωξή μου ήταν να μεγαλώσουν τα παιδιά μας σε ένα περιβάλλον σταθερότητας, με αγάπη, αρχές, ελευθερία σκέψεως και με ερεθίσματα τέτοια, ώστε βγαίνοντας στην κοινωνία να μπορούν μέσα από ό,τι κάνουν, να είναι ευτυχισμένα και ελεύθερα να ορίζουν το δικό τους μέλλον.

 

Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η σχέση με τον σύζυγό μου, ο οποίος πάντοτε στήριζε και στηρίζει τις δραστηριότητες μου όπως κι εγώ τις δικές του.

 

Σήμερα, η πρωτότοκη μου θυγατέρα είναι η εμπνευστής, ιδιοκτήτρια και γενική διευθύντρια της εταιρείας Stronde UK και Stronde Cy Ltd (ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ Ή ΔΥΟ) με διεθνείς δραστηριότητες στον τομέα του Digital Marketing Consultant. O γιός μου είναι διαχειριστής ακινήτων και μεταφορών, εξυπηρετώντας φοιτητές κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο και η μικρότερη μου θυγατέρα είναι ψυχολόγος στην Κύπρο με εξειδίκευση στη χοροκινητική ψυχολογία.

 

Οι γυναίκες επιχειρηματίες και επαγγελματίες έχουν τη θέση που τους αρμόζει στην κυπριακή κοινωνία;

Η γυναίκα επιχειρηματίας και επαγγελματίας έχει καθιερωθεί σημαντικά στην κυπριακή κοινωνία, όμως υπάρχουν ακόμη μεγάλα περιθώρια βελτίωσης, ιδίως για τις νέες γυναίκες που θέλουν να κάνουν καριέρα και έχουν οικογένεια.

 

Για παράδειγμα, δεν υπάρχουν αρκετοί παιδικοί σταθμοί ούτε δημόσια μεταφορικά μέσα, που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες εξυπηρέτησης των ανηλίκων, κάτι που εμποδίζει τη γυναίκα να προσηλωθεί στην καριέρα της, στο βαθμό που το κάνει ένας άνδρας.

 

Γιατί επιλέξατε να ενταχθείτε στην BPW Cyprus (ΚΟΓΕΕ) και πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της κατά την άποψή σας;

Πάντοτε θαύμαζα τις δραστηριότητες και τις γυναίκες επιχειρηματίες και επαγγελματίες της ΚΟΓΕΕ κι ιδιαίτερα την πρόεδρό της.

 

Όταν ακόμη ήμουν επαγγελματίας στον τραπεζικό κλάδο, θαύμαζα τις γυναίκες που από μόνες τους όριζαν τη μοίρα τους στον τομέα των επιχειρήσεων. Μέσα από τις ιστορίες τους, τις ομιλίες και τις συμπεριφορές τους, ένιωθα ότι μπορούσα κάτι να αποκομίσω.

 

Με την απρόβλεπτη καμπή της καριέρας μου, ο ρόλος της ΚΟΓΕΕ έγινε πιο σημαντικός για μένα. Σε τέτοιες περιπτώσεις αντιλαμβάνεται κανείς πόσο σημαντικό είναι να βρίσκεται ανάμεσα σε άτομα θετικά, παραγωγικά και κυρίως δημιουργικά. Μέχρι να αναγνωρίσω ποια θα ήταν τα επόμενα μου βήματα ήμουνα καλός παρατηρητής και από απλό μέλος έγινα μέλος του ΔΣ του ΟΓΕΕ Λάρνακας και Αμμοχώστου και για μια τριετία αντιπρόεδρος του ΔΣ με πλούσια δραστηριότητα στις εκδηλώσεις.

 

Ποιες οι αρμοδιότητές στον ΟΓΕΕ Ελεύθερης Αμμοχώστου;

Με τη νέα σύσταση του Οργανισμού Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματιών Ελεύθερης Αμμοχώστου, τα τελευταία δύο έτη αποτελώ μέλος του ΔΣ και κυρίως της οργανωτικής επιτροπής εκδηλώσεων.

 

Η νέα κατάσταση πραγμάτων και οι περιορισμοί λόγω της νόσου Covid-19, δεν μας απέτρεψαν από τη διοργάνωση ποιοτικών εκδηλώσεων, που στόχο είχαν τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας στην περιοχή της Ελεύθερης Αμμοχώστου.

 

Η πρόεδρός μας και η ομάδα της, αλλά και η στήριξη της προέδρου της ΚΟΓΕΕ, υπήρξαν καθοριστικές στο να υπηρετώ σήμερα τον ΟΓΕΕ Ελεύθερης Αμμοχώστου.