News Universal News/Blog/News module

ΠτΔ: Κι άλλα μέτρα για προώθηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας

Σημαντικό ετήσιο θεσμό της Κύπρου χαρακτήρισε το Μεσογειακό Συμπόσιο BPW η αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Νιόβη Παρισσίνου, διαβάζοντας τον χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, επισημαίνοντας πως στόχος είναι η ενίσχυση και η στήριξη της ισότιμης και δυναμικής συμμετοχής των γυναικών στην επιχειρηματική δραστηριότητα και την κατάρτιση. Υπογράμμισε πως η αντιπροσωπευτική συμμετοχή εκπροσώπων και σημαντικών προσωπικοτήτων από τις χώρες της Μεσογείου και την ευρύτερη περιοχή, αποδεικνύει τη σημασία που αποδίδεται στην όλη εκδήλωση, η οποία αποτελεί γέφυρα επικοινωνίας και εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ γυναικών διαφορετικών συμφερόντων, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς.

«Μπροστά στις πολλαπλές προκλήσεις της εποχής μας, η Κυπριακή Ομοσπονδία Γυναικών Επιχειρηματιών και Επαγγελματιών αναπτύσσει μια πλούσια και δραστήρια δράση, στοχεύοντας πρωτίστως στη δημιουργία καλύτερων συνθηκών, σε μια κοινωνία που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και προωθεί τις ίσες ευκαιρίες, διασφαλίζοντας την εξέλιξη και την ανάπτυξη των γυναικών στο εργασιακό τους περιβάλλον, αλλά και ευρύτερα στην προσωπική τους αναγνώριση».

Η κ. Παρισσινού τόνισε πως η Κυβέρνηση χαιρετίζει τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία της BPW Cyprus, καθώς και το ευρύτερο έργο που έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια. Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε για τις πρακτικές και τις οργανωμένες προσπάθειες της Κυβέρνησης να διασφαλίσει την αύξηση της απασχόλησης των γυναικών στην αγορά εργασίας, την προστασία των εργασιακών τους δικαιωμάτων και των συνθηκών συνταξιοδότησης, καθώς και την εκπαίδευσή τους και την επιδότηση της νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας.

Ενδεικτικά, η κ. Παρισσινού αναφέρθηκε στη σημαντική απόφαση για την έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών 2019-2023 από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Σεπτέμβριο του 2019. Είναι ένα έργο, είπε, με σαφείς στόχους και χρονοδιαγράμματα υλοποίησης, το οποίο στοχεύει στην προώθηση μιας κουλτούρας ισότητας, με την αποδόμηση καθιερωμένων κοινωνικών στερεοτύπων και αντιλήψεων για τους ρόλους των ανδρών και των γυναικών. Επιπλέον, πρόσθεσε, αναγνωρίζοντας την ανάγκη ουσιαστικής δράσης για τη μείωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων, το Υπουργείο Εργασίας το 2017 σχεδίασε και υλοποίησε σχετικές δράσεις που οδηγούν σε μείωση του ποσοστού μισθολογικού χάσματος στην Κύπρο κατά 13,7 %, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι 16%.

Σημείωσε, επίσης, πως η Κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στο ζήτημα της πρόληψης και της καταπολέμησης της βίας λόγω φύλου, καταδικάζοντας αναμφισβήτητα όλες τις μορφές παραβίασης των δικαιωμάτων των γυναικών.

«Η στήριξη της Κυβέρνησης θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, καθώς επιδιώκουμε να λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα για να ενθαρρύνουμε και να προωθήσουμε τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και τις απεριόριστες δυνατότητες και προοπτικές που μπορεί να δημιουργήσει στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας».