News Universal News/Blog/News module

Μαρούλα Ιακωβίδου - Βιολάρη (1937), η πρώτη γυναίκα επαγγελματίας δημοσιογράφος

Γεννήθηκε το 1937 στα Σπήλια και φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο. Την επομένη της αποφοίτησής της, σε ηλικία 17 χρονών, ξεκίνησε να εργάζεται στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ.

Είχε ενεργό ανάμειξη στον απελευθερωτικό αγώνα του 1955 - 59. Αξιόλογο είναι το δημοσιευμένο, αλλά και ο όγκος του αδημοσίευτου έργου της, για την περίοδο του αγώνα, το οποίο και αποτελεί σημαντική ιστορική μαρτυρία για την περίοδο εκείνη.

Από το 1966 εργάστηκε ως συντάκτης στο τμήμα ειδήσεων του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου μέχρι και την αφυπηρέτησή της το 1997. Το 1978 πήρε πτυχίο πολιτικών επιστημών από την Πάντειο Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών.

Διετέλεσε επίσης πρόεδρος της Παγκυπρίου Ενώσεως Φιλοτέχνων (1957 - 58) και γραμματέας της Ενώσεως Συντακτών Κύπρου (1959 - 60). Ασχολήθηκε με το χρονογράφημα, ενώ δημοσίευσε σε διάφορα έντυπα μελέτες και άρθρα. Πέρα από τα κείμενά της σε έντυπα και εκπομπές, εξέδωσε βιβλία, έγραψε τα σενάρια δύο ντοκιμαντέρ του ΡΙΚ και το μονόπρακτο Η ενέδρα του πεύκου, ενώ συνεργάστηκε στη συγγραφή και άλλων ομαδικών εκδόσεων.