News Universal News/Blog/News module

Κωνσταντίνα Κωνσταντίνου: Θετική ενέργεια και δύναμη

Μεγάλο περιθώριο ανέλιξης και δυναμική όσο αφορά τον επιχειρηματικό κόσμο βλέπει το μέλος  του ΟΓΕΕ Κερύνειας Κωνσταντίνα Κωνσταντίνου για τις γυναίκες. Δραστήρια επιχειρηματίας η ίδια, η Κωνσταντίνα έχει αντιληφθεί ότι η επιμονή, η σκληρή δουλειά και ο επαγγελματισμός με τον οποίο μια γυναίκα αντιμετωπίζει τα θέματα στον εργασιακό χώρο την αναδεικνύει και την εδραιώνει. «Μεγάλο προτέρημα της γυναίκας είναι η ικανότητα της να ελίσσεται δίνοντας της την δυνατότητα άμεσης ανέλιξης», αναφέρει μεταξύ άλλων σε μια συνέντευξη όπου μοιράζεται μαζί μας τις καθημερινές της συνήθειες και τους τρόπους μέσα από τους οποίους αντιμετωπίζει τις προκλήσεις.

Πώς είναι μια μέρα σας στην εταιρεία και τι είναι αυτό που σας ευχαριστεί περισσότερο ως επαγγελματίας γυναίκα;

Ξυπνώντας το πρωί έχω στο μυαλό μου ότι είναι το πρώτο δώρο που μας δίνεται στην μέρα και γίνεται μία αρχή με θετική ενέργεια και δύναμη. Με βαρύ πιεστικό πρόγραμμα, αντιμέτωπη με αρκετές δυσκολίες ο προγραμματισμός επιβάλλεται από το προηγούμενο βράδυ. Ο μισός χρόνο της μέρας μου αξιοποιείται στην δική μου εταιρεία. Στόχος μου είναι να έχω την δυνατότητα  επίλυσης ή διαπραγμάτευσης  θεμάτων σε ένα ποσοστό  75% των προβλημάτων που αντιμετωπίζω κατά την διάρκεια της μέρας. Εστιάζοντας στα σημερινά δεδομένα, αυξήσεις τιμών και πληθωρισμού, είναι ένας πρώτιστος παράγοντας, για καθημερινή παρακολούθηση της οικονομίας στον τόπο μας θέτοντας προτεραιότητες στο πρόγραμμα εργασιών της κάθε μέρας. Αξιοποίηση ευκαιριών, επίλυση θεμάτων, παρέχοντας άμεσες και πρακτικές λύσεις προσφέρει ικανοποίηση στο τέλος της ημέρας.

Έχετε ασχοληθεί εκτενώς με τον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Υπάρχει περιθώριο ανέλιξης για γυναίκες;

Υπάρχει μεγάλο περιθώριο ανέλιξης για γυναίκες. Υπάρχει μεγάλη δυναμική όσο αφορά τον χώρο εργασίας για τις γυναίκες. Με αρκετά χρόνια πείρας και ασχολίας στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, έχω αντιληφθεί ότι η επιμονή, η σκληρή δουλειά και ο επαγγελματισμός με τον οποίο μια γυναίκα αντιμετωπίζει τα θέματα στον εργασιακό χώρο αναδεικνύει και εδραιώνει  τη γυναίκα. Μεγάλο προτέρημα της γυναίκας είναι η ικανότητα της να ελίσσεται δίνοντας της την δυνατότητα άμεσης ανέλιξης.

Ως μια γυναίκα που ασχολείται ενεργά με την πολιτική ποια είναι η άποψή σας για η συμμετοχικότητα των γυναικών στον τομέα αυτό και ιδιαίτερα των νέων;

Με την ερώτηση που μου τίθεται πιο πάνω έρχεται στην σκέψη μου η έξυπνη φράση της Βρετανίδας Πολιτικού Margaret Thatcher“Αν θες κάτι να ακουστεί πες το σε έναν άντρα. Αν θες κάτι να συμβεί πες το σε μια γυναίκα”.  Η συμμετοχή των γυναικών είναι δεδομένη και με αρκετά μεγάλη δυναμική. Θα ήταν παράληψη μου να μην επισημάνω ότι όπου υπάρχουν γυναίκες σε κέντρα λήψεις αποφάσεων υπάρχει πρωτοποριακή, αποτελεσματική και άμεση λήψη αποφάσεων. Η περιθωριοποίηση έχει πιστεύω εξαλειφθεί. Όσον αφορά την συμμετοχή νέων στην πολιτική και σε πολλούς άλλους τομείς χρειάζονται κίνητρα και κινητοποίηση για να προτρέψουμε τους νέους μας να δείξουν έμπρακτα ενδιαφέρον.

Πιστεύετε ότι είναι εύκολο για μια γυναίκα επιχειρηματία να απολαμβάνει χρόνο με την οικογένειά της και να εργάζεται σε θέσεις λήψεως αποφάσεων;

Όλα χρειάζονται οργάνωση και μεθοδικότητα, θέτοντας στόχους και προτεραιότητες. Προτεραιότητα  παιδιά και οικογένεια. Με θετικότητα και δυναμική δεν παραμελείς σε καμία περίπτωση τον εαυτό σου. Μητέρα 4 παιδιών είναι ευλογία και μεγάλη πρόκληση. Παράλληλα τίποτα δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς υπομονή, στήριξη και ανεκτικότητα του συζύγου.

Η BPW έχει να προσφέρει πολλά στην κυπριακή κοινωνία. Από εμπειρία σας τι είναι το πιο σπουδαίο πλεονέκτημα για τα μέλη της;

Κύρια πλεονεκτήματα είναι η ενδυνάμωση μέσω της ανάπτυξης της επαγγελματικής και ηγετικής τους δυναμικής, η διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, η προώθηση ίσων ευκαιριών, η ενθάρρυνση της διά βίου μάθησης για μόρφωση, επαγγελματική κατάρτιση, ανώτερη εκπαίδευση και ανάπτυξη των ικανοτήτων και δεξιοτήτων, η προώθηση φιλίας, συνεργασίας και συναντίληψης. Μεγάλο πλεονέκτημα είναι η συνεργασία των μελών τόσο επαγγελματικά όσο και σε φιλικό επίπεδο.