News Universal News/Blog/News module

Κωνσταντίνα Αβρααμίδου

Δημιουργώντας κατάλληλους χώρους που θα συνέβαλλαν στην ποιότητα διαβίωσης, ο πειραματισμός με υλικά και η βελτίωση του περιβάλλοντος που επιδρά άμεσα στην καθημερινότητα των ανθρώπων, συνιστούσε παιδικό πόθο που μετουσιώθηκε σε επάγγελμα για την Κωνσταντίνα Αβρααμίδου, Αρχιτέκτονα (ΕΤΕΚ, ARB, RIBA).

Μετά από 10 χρόνια ακαδημαϊκής και επαγγελματικής πορείας στο Λονδίνο εγκαταστάθηκε στην Κύπρο, θέλοντας να συμβάλει στην ανάπτυξη του τόπου της, προσφέροντας τις γνώσεις και τις νέες νοοτροπίες που απέκτησε στο εξωτερικό.

Δηλώνει ικανοποιημένη από τα πρώτα της βήματα με τη δημιουργία του δικού της αρχιτεκτονικού γραφείου και την εμπιστοσύνη που φαίνεται να επιδεικνύει ο κόσμος στους νέους επιστήμονες, ενώ μέσα από το έργο της θέλει να προωθήσει ένα sustainable & adaptable lifestyle.

Εντάχθηκε στην ΚΟΓΕΕ, καθώς πιστεύει πως αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά δίκτυα γυναικών στον κόσμο, που συμβάλλει στη βελτίωση της θέσης της γυναίκας.

Πώς επιλέξατε να ασχοληθείτε με την αρχιτεκτονική;

Πάντα με γοήτευε η αρχιτεκτονική αλλά και το δημόσιο περιβάλλον. Αρχιτεκτονική για μένα δεν είναι μόνο τα κτίρια, αλλά και όλοι οι χώροι που τα περιβάλλουν. Είτε αυτοί είναι εσωτερικοί είτε εξωτερικοί έχουν την ίδια επήρεια στην καθημερινότητά μας.

Αυτό που με έλκυσε να ενταχθώ σ’ αυτό τον τομέα είναι η δημιουργικότητα αλλά και η πρακτική άσκηση του επαγγέλματος. Η συνεργασία με άλλα άτομα, ο πειραματισμός υλικών και ιδεών και το χειροπιαστό τελικό αποτέλεσμα έχουν σαν αποτέλεσμα ένα ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον. Επιπρόσθετα, από μικρή ηλικία μου άρεσε να πηγαίνω σε εργοτάξια και να φαντάζομαι πώς θα ζούσε η κάθε οικογένεια στο σπίτι της.

Αυτό που με έλκυσε να ενταχθώ σε αυτό τον τομέα πιστεύω είναι το γεγονός πως μέσω της δουλειάς μου, μπορώ να συμβάλω άμεσα στη χαρά των ανθρώπων γύρω μου, δημιουργώντας χώρους όπου θα μεγαλώσουν και θα κτίσουν τις αναμνήσεις τους.

Από ό,τι αντιλαμβανόμαστε, εγκατασταθήκατε σχετικά πρόσφατα στην Κύπρο. Ποια η επαγγελματική σας εμπειρία στο εξωτερικό και πώς πήρατε την απόφαση να επιστρέψετε;

Πράγματι, επέστρεψα πρόσφατα στην Κύπρο, μετά από μια περίοδο 10 χρόνων στην Αγγλία. Μετά τις σπουδές μου εργάστηκα σε μεγάλα αρχιτεκτονικά γραφεία του Λονδίνου (AJ100), όπου ειδικευόμουν σε οικιστικά έργα ποικίλων κλιμάκων. Για παράδειγμα, έχω δουλέψει σε έργα αξίας εκατομμυρίων που βρίσκονται στο Λονδίνο, τη Ρωσία αλλά και την Τσεχία. Δουλεύοντας στο εξωτερικό, πιστεύω πως απέκτησα μια καινούργια κοινωνική αντίληψη του επαγγέλματός μου, την οποία θέλω να μεταφέρω στα κυπριακά δεδομένα. Πήρα την απόφαση να επιστρέψω στην Κύπρο για να συμβάλω κι εγώ στην ανάπτυξη του τόπου μου, προσφέροντας τις γνώσεις και τις νέες νοοτροπίες δουλειάς που έζησα στο εξωτερικό.

Πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι για ένα νέο αρχιτέκτονα να προχωρήσει με το δικό του γραφείο στη χώρα μας;

Ένας νέος επαγγελματίας χρειάζεται αρκετό χρόνο για να μπορέσει να εδραιωθεί και να αναπτυχθεί επαγγελματικά στην Κύπρο. Εγώ βρίσκομαι ακόμα στην αρχή και ομολογώ ότι υπάρχει ένας μεγάλος προγραμματισμός για τη δημιουργία του γραφείου μου.

Η ολοκλήρωση των σπουδών μου, συμπεριλαμβανομένου και του RIBA Part 3, αλλά και η μακροχρόνια εμπειρία μου σε μεγάλα γραφεία της Αγγλίας, μου έδωσε τις γνώσεις και τις δεξιότητες ώστε να μπορώ να οργανώσω το δικό μου αρχιτεκτονικό γραφείο. Παράλληλα, είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη βλέποντας ότι ο κόσμος εμπιστεύεται τους νέους επιστήμονες.

Σε ποιου είδους projects επικεντρώνεται το έργο σας; Από που αντλείτε έμπνευση και ποια χαρακτηριστικά (lifestyle) θέλετε να περάσετε μέσα από τη δουλειά σας;

Το έργο μου επικεντρώνεται κυρίως σε οικιστικά έργα. Αυτά περιλαμβάνουν καινούργιες κατοικίες αλλά και ανακαινίσεις, προτείνοντας πάντοτε νέες μεθόδους κατασκευών που μπορούν να υποστηρίξουν ένα βιώσιμο τρόπο ζωής.

Η έμπνευση μου αντλείται από το περιβάλλον μου αλλά κυρίως από τον τελικό χρήστη του κάθε έργου. Στόχος μου είναι η προώθηση ενός sustainable and adaptable lifestyle μέσω της δουλείας μου.

Οι γυναίκες επιχειρηματίες και επαγγελματίες έχουν τη θέση που τους αρμόζει στην κυπριακή κοινωνία;

Πιστεύω ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια σημαντική πρόοδος στη θέση των γυναικών στην κυπριακή κοινωνία. Αναφορικά με τον βαθμό συμμετοχής τους στις κυπριακές επιχειρήσεις και στο ποσοστό των γυναικών που βρίσκονται σε θέσεις λήψεως αποφάσεων, συνεχώς αυξάνονται. Παράλληλα, βλέπουμε τις Κύπριες να δραστηριοποιούνται σε ένα αρκετά ευρύτερο φάσμα επαγγελμάτων, πέραν των παραδοσιακών που ίσχυαν ορισμένες δεκαετίες προηγουμένως. Παρόλα αυτά θεωρώ ότι υπάρχουν ακόμη αρκετά στερεότυπα στην εργασιακή πραγματικότητα που πρέπει να αλλάξουν, καθώς δεν δίνονται ίσες ευκαιρίες ανέλιξης σε άνδρες και γυναίκες. Οι καλές πρακτικές αλλά και η ενθάρρυνση των γυναικών να διεκδικούν διευθυντικές ή άλλες καίριες θέσεις μπορούν να διασφαλίσουν περισσότερη ισότητα στο εργασιακό περιβάλλον.

Γιατί ενταχθήκατε στην BPW Cyprus (ΚΟΓΕΕ) και πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της κατά την άποψή σας;

Η επαφή μου με την ΚΟΓΕΕ ξεκίνησε πριν από 12 περίπου χρόνια με τη συμμετοχή της μητέρας μου. Επιστρέφοντας στην Κύπρο, επέλεξα να ενταχθώ κι εγώ στον οργανισμό, αφού αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά δίκτυα γυναικών στον κόσμο και συμβάλλει στη συνεχή βελτίωση της θέσης της γυναίκας.

Στα περίπου 25 χρόνια ζωής έχει να επιδείξει ένα τεράστιο και αξιόλογο έργο για την ίση αμοιβή για ίσης αξίας εργασία, την προώθηση της γυναικείας και νεανικής επιχειρηματικότητας, την ενεργό δράση για τη συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψεως αποφάσεων, για ίσες ευκαιρίες και εκπροσώπηση στην οικονομική και πολιτική ζωή, αλλά και για τη διαφώτιση σε θέματα υγείας.