News Universal News/Blog/News module

Γεωργία Δημητρίου-Σοφοκλέους: Μόνο ενωμένες θα ανέβουμε ψηλά

Με σπουδές σε Popular Music και International Fashion Marketing, η Γεωργία Δημητρίου-Σοφοκλέους, Marketing Director της SHE Boutique και Blogger The Queen’s Closet by G - μέλος του ΟΓΕΕ Λάρνακας, δηλώνει ότι εμπνεύστηκε από τη μουσική, για να ασχοληθεί με τον χώρο της μόδας. Είναι μία νεαρή και δυναμική γυναίκα επιχειρηματίας, η οποία καταφέρνει να ισορροπεί τον χρόνο μεταξύ εργασίας και οικογένειας.

Μέσω του The Queen’s Closet by G δημιούργησε το δικό της brand με αξεσουάρ, ασχολείται με τη μεταπώληση επωνύμων τσαντών, ενώ εδώ και ένα χρόνο δημιούργησε το brand QG Casa με χειροποίητα αρωματικά κεριά από σόγια.

Παρά την έντονη επιχειρηματική της δραστηριότητα, της αρέσει να ασχολείται με τη μαγειρική, ενώ λατρεύει τα ταξίδια και την εξερεύνηση νέων προορισμών με τη συντροφιά του συζύγου της.

Πιστεύει στις γυναίκες, κάνει τις δικές της εισηγήσεις για το πώς μπορούν να εξελιχθούν, ενώ με τη μεταξύ τους στήριξη, κάτι το οποίο προσφέρει η BPW Cyprus, θεωρεί ότι μπορούν να κατακτήσουν την κορυφή.

Ποιο είναι το ακαδημαϊκό σας υπόβαθρο και πώς συνδυάζεται με τη μέχρι τώρα επαγγελματική ή επιχειρηματική σας δραστηριότητα;

Σπούδασα International Fashion Marketing και στη συνέχεια Popular Music με υποτροφία στο κλασικό τραγούδι. Η μουσική σίγουρα δεν έχει να κάνει με τη δουλειά μου σήμερα, αλλά υπάρχει στην καθημερινότητά μου και στα μελλοντικά μου σχέδια. Ασχολούμαι με τον χώρο της μόδας και με τα καταστήματα SHE τις περισσότερες ώρες ως Marketing Director και Buyer. Παράλληλα, έχω τη δική μου σελίδα στο Instagram, όπου δίνω στον κόσμο ιδέες για outfits και styling κι έχω γίνει πρέσβειρα διάφορων brands. Μέσω του The Queen’s Closet by G δημιούργησα και το δικό μου brand με αξεσουάρ, όπως κοσμήματα και στέκες μαλλιών, αλλά και παιδικά. Ασχολούμαι, επίσης, με τη μεταπώληση επωνύμων τσαντών, καινούργιων και μεταχειρισμένων, με το brand LuxHunt, ενώ εδώ και ένα χρόνο δημιουργήσαμε με τον σύζυγό μου το brand QG Casa με χειροποίητα αρωματικά κεριά από σόγια τα, οποία φτιάχνει ο ίδιος κι εγώ βοηθώ. Οπόταν, γενικά το Fashion και το Marketing είναι αυτά που με βοήθησαν στην καριέρα μου αλλά η μουσική ήταν που στο τέλος με ενέπνευσε να ασχοληθώ με τη μόδα.

Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζετε ως γυναίκα με στόχους στην επαγγελματική ζωή;

Γενικά, οι γυναίκες σήμερα αντιμετωπίζουν αρκετές δυσκολίες. Στον χώρο που επέλεξα να δουλεύω, δεν μπορώ να πω ότι βρήκα τόσες δυσκολίες σε θέματα δουλείας. Ο τομέας της μόδας, όμως, είναι περίεργος, δύσκολος και απαιτητικός, έχει, δυστυχώς, μεγάλο ανταγωνισμό και ζήλεια. Αυτά τα έχω νιώσει, όμως ποτέ δεν πτοήθηκα. Οι προκλήσεις που έχω να αντιμετωπίσω ως Γεωργία είναι τα συνεχόμενα ωράρια εργασίας, οι extra ώρες δουλειάς online, τα ταξίδια για παραγγελίες, τα events που πρέπει να παρευρεθώ, τα deadlines και τα budgets που πρέπει να τηρώ και οι επιλογές προϊόντων. Όλα αυτά αφαιρούν ώρες από την οικογένειά μου και ειδικά τώρα, που είμαι και μητέρα, σίγουρα δυσκολεύομαι περισσότερο. Οι ώρες δεν φτάνουν για να καλύψουν όσα πρέπει να γίνουν σε μια μέρα και ακόμα θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό, που έχω την ευελιξία να παίρνω το μωρό μου μαζί μου, αλλά και για το ότι έχω υποστήριξη και βοήθεια από τον σύζυγό μου.

Πιστεύετε ότι υπάρχουν οι ίδιες ευκαιρίες για τις γυναίκες στον τομέα που δραστηριοποιείστε στην Κύπρο όπως και στο εξωτερικό; Υπάρχουν διαφορές στην αντιμετώπιση των γυναικών;

Πιστεύω ότι γενικά υπάρχει ένας διαχωρισμός μεταξύ των φύλων, αλλά όχι τόσο στον δικό μου τομέα. Ναι, ίσως οι πλείστοι μεγάλοι σχεδιαστές μόδας να είναι άντρες, όμως στον κόσμο της μόδας όλα επιτρέπονται και όλα είναι αποδεκτά. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό, που βρίσκομαι σε ένα περιβάλλον όπου σέβονται και χρειάζονται τις γυναίκες, καθώς χωρίς αυτές, δεν θα υπήρχε η ανάγκη να εξελίσσεται η μόδα. Πιστεύω όμως ότι γενικά, μια γυναικά μπορεί να διαπρέψει εάν έχει τη θέληση. Σίγουρα υπάρχουν τομείς που είναι αρκετά πιο δύσκολο, αλλά είναι εφικτό, όταν υπάρχει υπομονή και επιμονή. Αυτός που δουλεύει σκληρά, αγαπά αυτό που κάνει, είναι ευρηματικός και ξέρει να ελίσσεται, θα πάει μπροστά είτε άντρας είναι είτε γυναίκα.

Πέραν της καριέρας σας, ποια είναι τα ενδιαφέροντα στα οποία αφιερώνετε τον ελεύθερο σας χρόνο;

Όπως έχω ήδη αναφέρει πιο πάνω, ασχολούμαι με διάφορα, όπως το να δημιουργώ content για το Instagram Page μου, να ψάχνω για τσάντες και items δυσεύρετα σε τιμές ευκαιρίας, αλλά και να βοηθώ τον σύζυγό μου με τα κεριά. Η αλήθεια είναι ότι ασχολούμαι με τόσα πολλά, που δεν έχω και τόσο ελεύθερο χρόνο, ειδικά τώρα με το μωρό. Όταν, όμως, βρω ευκαιρία, μου αρέσει πάρα πολύ να δοκιμάζω νέες συνταγές φαγητών αλλά και να φτιάχνω γλυκά. Αυτό που με ευχαριστεί περισσότερο, πάντως, είναι να ταξιδεύω με τον σύζυγό μου και μαζί να ανακαλύπτουμε νέες χώρες και κουλτούρες. Είναι κάτι που μας αρέσει να κάνουμε όταν και εφόσον μπορούμε. Τώρα με τον κορωνοϊό το έχουμε περιορίσει αρκετά, όμως επιφυλασσόμαστε για περισσότερα ταξίδια στο μέλλον και είναι κάτι που πάντα λέω σε όλους. Να ταξιδέψουν με το άλλο τους μισό, να μοιραστούν εμπειρίες διαφορετικές και να απολαύσουν την παρέα, ο ένας του άλλου, χωρίς τις παρεμβολές της καθημερινότητας. Είναι μια τακτική που ανανεώνει τη σχέση.

Πιστεύετε πως οι γυναίκες επιχειρηματίες και επαγγελματίες έχουν τη θέση που τους αρμόζει στην κυπριακή κοινωνία;

Πιστεύω πως βρισκόμαστε σε ένα καλό στάδιο, αλλά έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας. Οι γυναίκες σήμερα εργάζονται πολύ σκληρά, γιατί έχουν να επιτελέσουν ένα δύσκολο έργο. Δουλεύουν και παράλληλα μεγαλώνουν τα παιδιά τους, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να διατηρούν το σπιτικό τους και ένα θερμό γάμο/σχέση. Πραγματικά είναι δύσκολο, όμως υπάρχει, ευτυχώς, κατανόηση από μια μεγάλη μερίδα ανδρών, οι οποίοι βοηθάνε, πράγμα που είναι πολύ σημαντικό. Σιγά σιγά θα δούμε να ανελίσσονται ακόμα πιο πολύ, όμως για να γίνει αυτό, βασικό είναι να μην υπάρχουν τόσα πολλά ταμπού. Να δεχτούμε το γεγονός ότι και ο άντρας μπορεί να μένει πιο πολύ με τα παιδιά, εάν η γυναίκα εργάζεται περισσότερες ώρες. Να αποδεχτούμε, επίσης, ότι η γυναίκα μπορεί να έχει μεγαλύτερο εισόδημα από τον άντρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι πιο έξυπνη ή πιο ικανή, αλλά μπορεί να είναι αποτέλεσμα της ίδιας της φύσεως της δουλειάς της και των ευκαιριών που έχει. Στο τέλος της ημέρας δεν έχει σημασία ποιος φέρνει τα περισσότερα χρήματα στο σπίτι, αλλά εάν τα χρήματα αυτά επαρκούν για την κάλυψη των υποχρεώσεων της οικογένειας και την εξασφάλιση μιας άνετης ζωής.

Ποιες οι δικές σας εισηγήσεις για περισσότερη ανέλιξη γυναικών σε θέσεις - κλειδιά;

Καταρχάς, πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη στήριξη στις γυναίκες -μητέρες, με περισσότερη άδεια μητρότητας, ενώ με άδεια πατρότητας οι άντρες είναι ανάγκη συμμετέχουν πιο ενεργά κατά το πρώτο διάστημα ανατροφής των παιδιών. Επίσης, θα έπρεπε να υπάρχουν και αξιόπιστοι δημόσιοι βρεφοκομικοί σταθμοί, για τις γυναίκες που δεν μπορούν να πάρουν τα μωρά τους σε ιδιωτικούς ή δεν έχουν συγγενείς για να τα προσέχουν. Γενικά, πιστεύω ότι θα πρέπει να δίνονται περισσότερες ευκαιρίες στις γυναίκες, ώστε να εισακούονται σε μεγαλύτερο βαθμό οι απόψεις τους. Να δημιουργηθούν πιο πολλές ομάδες στήριξης, όπως η BPW Cyprus και να διοργανώνονται events, όπου θα μπορούν να γνωριστούν μεταξύ τους και να μοιράζονται τις εμπειρίες τους. Οι γυναίκες πρέπει να στηρίζουν η μια την άλλη, γιατί μόνο ενωμένες θα ανέβουν ψηλά.

Γιατί επιλέξατε να ενταχθείτε στην BPW Cyprus (ΚΟΓΕΕ) και πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της, κατά την άποψή σας;

Εντάχθηκα στην BPW Cyprus, όταν αρχικά είχα επιλεγεί να ταξιδέψω στις Βρυξέλλες, μέσω αυτής, μαζί με κάποιες άλλες νεαρές επιχειρηματίες, όπου ζήσαμε μια αξέχαστη εμπειρία. Γνωρίσαμε το Κοινοβούλιο και ενημερωθήκαμε μέσω σεμιναρίων για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για το πώς μπορούν να βρουν στήριξη ανερχόμενοι επιχειρηματίες από την Ευρώπη. Σε εκείνο το ταξίδι γνωριστήκαμε με κοπέλες από άλλες πόλεις της Κύπρου, περάσαμε ώρες μαζί και μοιραστήκαμε εμπειρίες ζωής. Είναι πολύ σημαντικό να δίνονται τέτοιες ευκαιρίες στις γυναίκες, γιατί εγώ προσωπικά επέστρεψα κερδισμένη, με νέες διασυνδέσεις και καλύτερα ενημερωμένη για το τι συμβαίνει γύρω μας.

Η BPW Cyprus δίνει ευκαιρίες στις γυναίκες να δικτυώνονται, να ενημερώνονται και να περνούν ωραίες στιγμές μέσω διάφορων εκδηλώσεων. Έχω παρευρεθεί σε διάφορες διοργανώσεις και είναι πραγματικά ενδιαφέρον το πόσα μαθαίνεις και πόσο κόσμο γνωρίζεις. Είναι μια ευκαιρία για όλες τις γυναίκες να ξαλαφρώσουν από την καθημερινότητα, να κάνουν κάτι για τον εαυτό τους και ταυτόχρονα να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους. Είναι πραγματικά σημαντικός ο ρόλος της BPW, γιατί όπως έχω ήδη πει, οι γυναίκες πρέπει να στηρίζουν η μια την άλλη και να είναι ενωμένες. Η BPW συμβάλλει σ’ αυτό και ελπίζω να παραδειγματιστούν και να ακολουθήσουν κι άλλοι.