News Universal News/Blog/News module

Έρμη Αντωνίου

Η πίστη στην παράδοση και η εμπιστοσύνη στην ποιότητα των τοπικών προϊόντων οδήγησαν την Έρμη Αντωνίου Παπακυριακού να μεταφέρει την αγάπη της για την παρασκευή παραδοσιακών εδεσμάτων από την κουζίνα της σε μεγαλύτερες εγκαταστάσεις στους Αγίους Βαβατσινιάς.

 

Η θετική ανταπόκριση από το κοινό και τα ευμενή σχόλια για τα προϊόντα έφεραν και τις πρώτες εξαγωγές με την επωνυμία «Έρμη Παραδοσιακά Γλυκά». Η ιδιαιτερότητα στα παραδοσιακά προϊόντα της βιοτεχνίας αποτελεί το γεγονός ότι οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται, αποτελούν παραγωγή της οικογένειας.

 

Η Γενική Διευθύντρια της βιοτεχνίας, Έρμη Αντωνίου Παπακυριακού, μας μιλά για τις καταστροφικές συνέπειες που είχε η πυρκαγιά στην ορεινή περιοχή Λάρνακας – Λεμεσού τον περασμένο Ιούλιο για τη βιοτεχνία της, για τις δυσκολίες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ώστε να συνεχίσει τη λειτουργία της επιχείρησης, καθώς και για τη σημαντική βοήθεια και στήριξη που έτυχε από την ΚΟΓΕΕ.

 

Το δημιουργικό της πείσμα της δίνει ώθηση για να συνεχίσει να παρασκευάζει αγνά παραδοσιακά προϊόντα, με στόχο το άρωμα της παράδοσης να αγαπηθεί και από τις επόμενες γενιές.

Πώς πήρατε την απόφαση να δημιουργήσετε τη δική σας βιοτεχνία;

Η παραγωγή των παραδοσιακών γλυκών άρχισε από την κουζίνα του σπιτιού μου. Αφορμή απετέλεσε η μεγάλης έκτασης καλλιέργεια φρούτων από την οικογένειά μου. Η αξιοσημείωτη ζήτηση των προϊόντων μου και τα καλά σχόλια που έπαιρνα από τους πελάτες, μου έδωσαν την ώθηση να πάρω πιο σοβαρά την παραγωγή παραδοσιακών ειδών. Έτσι, το 2004 ξεκίνησε η δημιουργία των εγκαταστάσεών μας στους Αγίους Βαβατσινιάς. Από τότε χρησιμοποιούμε τα δικά μας φρούτα για την παραγωγή των περισσότερων προϊόντων μας, ώστε να είμαστε σίγουροι για την ποιότητα τους. Η ευχαρίστηση μου είναι τεράστια, γιατί μέσα από τη βιοτεχνία μπορώ να κληροδοτήσω στις επόμενες γενιές την παράδοσή μας. Στόχος της επιχείρησης μας, λοιπόν, είναι να ξυπνήσουμε αναμνήσεις και να αφήσουμε στις επόμενες γενιές το άρωμα της παράδοσης.

 

Πόσα χρόνια διατηρείτε τη βιοτεχνία σας και τι προϊόντα παράγετε;

Η βιοτεχνία μας λειτουργεί τα τελευταία 15 χρόνια. Τα περισσότερα φρούτα που χρησιμοποιούμε είναι δικής μας παραγωγής, γιατί θέλουμε οι πρώτες ύλες να ωριμάζουν στο κατάλληλο περιβάλλον, ώστε το τελικό προϊόν να έχει την ποιότητα που επιθυμούμε. Τα προϊόντα που παράγουμε είναι, μεταξύ άλλων, παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, σιουσιούκκος και παλουζές σταφυλιού και χαρουπιού δικής μας παραγωγής.

Συχνά ακούμε θετικά σχόλια για τα προϊόντα μας και αυτό μας δίνει ώθηση να παράγουμε ακόμη περισσότερα είδη με δικές μας συνταγές. Οι καταναλωτές εκτιμούν την ποιότητά μας και σχολιάζουν το γεγονός ότι τα γλυκά μας διατηρούν το άρωμα και τη γεύση των αντίστοιχων φρούτων. Χαίρονται που μπορούν να βρουν με ευκολία τα προϊόντα μας στην αγορά αλλά και να επισκεφτούν τις εγκαταστάσεις μας, βιώνοντας από κοντά τη διαδικασία παρασκευής. Θεωρούν θετικό το γεγονός ότι τα προϊόντα μας είναι χωρίς συντηρητικά ή χρωστικές ουσίες και πως οι πρώτες ύλες είναι δικής μας παραγωγής.

 

Τα προϊόντα φέρουν συγκεκριμένη επωνυμία και με ποιον τρόπο τα προωθείτε;

Τα προϊόντα μας έχουν την επωνυμία «Έρμη Παραδοσιακά Γλυκά». Μπορεί να τα βρει κανείς σε καταστήματα, υπεραγορές, εστιατόρια, ξενοδοχεία και σε άλλα πολλά σημεία πώλησης καθώς επίσης και στο εξωτερικό. Επιπλέον, ο κάθε καταναλωτής μπορεί να επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις μας, στους Άγιους Βαβατσινιάς, για να προμηθευτεί ό,τι επιθυμεί.

Ποιες ήταν οι συνέπειες για τη βιοτεχνία σας από την καταστροφική πυρκαγιά στην περιοχή σας;

Οι ζημιές που έγιναν εξαιτίας της πυρκαγιάς ήταν τεράστιες και για την εταιρεία μας. Λόγω διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος τα ψυγεία συντήρησης και οι καταψύκτες μας δεν λειτουργούσαν και έτσι οι πρώτες ύλες, που ήταν δικής μας καλλιέργειας για την παρασκευή των γλυκών, καταστράφηκαν. Όλο αυτό επηρέασε και τη μετέπειτα παραγωγή μας, μιας και δεν υπήρχαν άλλα φρούτα να αγοράσουμε, ώστε να καλύψουμε τους επιθυμητούς αριθμούς. Η κατάσταση, όπως διαμορφώθηκε, θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις πωλήσεις μας και μελλοντικά, γιατί δεν θα μπορούμε να καλύψουμε τη ζήτηση μέχρι την επόμενη σεζόν. Επιπλέον, ένα από τα είδη δέντρων που καλλιεργούμε είναι η ελιά. Λόγω της φωτιάς καταστράφηκαν κάποιες, οι οποίες ήταν εκατοντάδων χρονών, κι εμείς μεταποιούσαμε τους καρπούς τους.

 

Πώς αντιμετωπίσατε την κατάσταση που προέκυψε και πώς συνεχίζετε;

Προσπαθήσαμε να εισαγάγουμε φρούτα από το εξωτερικό για να καλύψουμε τις ανάγκες των πελατών μας, μελετώντας πάντα την ποιότητά τους, όμως οι τιμές ήταν αρκετά πιο πάνω από τα δικά μας δεδομένα.Θα ήθελα με την ευκαιρία που μου δίνετε, να ευχαριστήσω οργανώσεις, όπως η ΚΟΓΕΕ, για τη βοήθεια που μας πρόσφεραν. Αναμένουμε στήριξη και από το κράτος, γιατί χρειαζόμαστε τη συμβολή του.

 

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για τη μελλοντική πορεία της βιοτεχνίας;

Στόχος μας είναι να εντοπίζουμε τις ανάγκες των καταναλωτών και να τις καλύπτουμε με τα προϊόντα μας. Θέλουμε να γινόμαστε καλύτεροι και να εισάγουμε στην εταιρεία μας νέα προϊόντα εμπνευσμένα από την παράδοση. Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε τα βιωματικά εργαστήρια, όπου ο κόσμος μπορεί να έρχεται σ’ εμάς και να γνωρίζει πώς γίνεται η συγκομιδή των φρούτων και η διαδικασία παραγωγής των προϊόντων μας. Αυτό φέρνει μικρούς και μεγάλους πιο κοντά στη φύση και στην παράδοση.Θα εξακολουθήσουμε να παράγουμε προϊόντα παραδοσιακά, αγνά, χωρίς συντηρητικά, όπως ακριβώς τα έφτιαχναν παλιά.