News Universal News/Blog/News module

Ελπίδα Ανδρονίκου

Αξιοποιώντας όσα έχει να προσφέρει η φύση στον άνθρωπο, την αγάπη της για τα φυτά και τα ζώα, καθώς και την αγνή παραδοσιακή ζωή του χωριού, η Ελπίδα Ανδρονίκου, για καθαρά βιοποριστικούς λόγους στην αρχή, έστησε, με όσα είχε μάθει από μικρή, τη δική της βιοτεχνία, παρασκευάζοντας παραδοσιακά γλυκά και μαρμελάδες, ενώ καλλιεργεί κάκτους και παχύφυτα.

 

Χωρίς μεγάλες προσδοκίες για επιχειρηματική ανάπτυξη, αλλά με πλεονέκτημα την ποιότητα και τα αγνά υλικά, η κ. Ανδρονίκου βρήκε θετική ανταπόκριση για τα είδη που παρασκεύαζε με βάση την παραδοσιακή συνταγή της γιαγιάς στη Μελίνη.

 

Ωστόσο, όπως μας δηλώνει, η πυρκαγιά στην ορεινή περιοχή Λάρνακας – Λεμεσού τον περασμένο Ιούλιο επέφερε ολοκληρωτική καταστροφή στις δραστηριότητές της, καθώς χάθηκαν ολοσχερώς η φάρμα και το φυτώριο που διατηρούσε.

Πώς πήρατε την απόφαση να δημιουργήσετε τη δική σας βιοτεχνία και σε ποιο τομέα δραστηριοποιείται;

Θέλοντας να εξασφαλίσω ένα εισόδημα και λόγω της μεγάλης αγάπης μου για τα λουλούδια, τα ζώα και τη φύση γενικότερα, αποφάσισα να εκμεταλλευτώ όλα όσα μπορεί κανείς να χαρεί στο περιβάλλον ενός χωριού.

 

Πρώτον, εκμεταλλευόμενη τους καρπούς από τα δέντρα μας, φτιάχνω κάθε είδους παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες. Η ποικιλία εναλλάσσεται ανάλογα με την εποχή και η συνταγή για το καθένα από τα είδη αυτά είναι κληρονομιά από τις γιαγιάδες μου. Χωρίς συντηρητικά, αγνά, φτιαγμένα με πολλή αγάπη και μεράκι.

 

Διατηρούσα, επίσης, μια μικρή φάρμα, μέσα στην οποία κυριολεκτικά μεγάλωσα. Θυμάμαι τον εαυτό μου να κουβαλά τα τούβλα στον πατέρα μου όταν τη φτιάχναμε, ήμουν δεν ήμουν 10 ετών. Τα τελευταία 20 χρόνια φιλοξενούσαμε εκεί, μεταξύ άλλων, τα δικά μας κουνέλια και κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής.

 

Στον ίδιο χώρο είχα δημιουργήσει κι ένα μικρό φυτώριο αναπαραγωγής κάκτων και παχύφυτων, τα οποία είναι η μεγαλύτερη μου αγάπη.

 

Πότε αρχίσατε τις δραστηριότητες στις οποίες αναφερθήκατε και ποια η ανταπόκριση των καταναλωτών;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Μελίνη, οπότε ασχολούμαι με όσα προανέφερα από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Άρα, μου είναι δύσκολο να καθορίσω το πότε ξεκίνησα.

Η ανταπόκριση του κόσμου ομολογώ πως είναι πολύ μεγάλη. Οι περισσότεροι πελάτες μας είναι άνθρωποι που μας εμπιστεύονται χρόνια και οι οποίοι μπορούν να εκτιμήσουν την ποιότητα, για παράδειγμα, του σπιτικού και γνήσιου γλυκού ή των φρέσκων αυγών που παίρνουν κατευθείαν από το κοτέτσι. Για τους κάκτους δεν μπορώ να πω κάτι. Είτε τους αγαπάς είτε όχι.

Ποιον τρόπο επιλέγετε για να προωθείτε τα προϊόντα σας;

Η μεγαλύτερη διαφήμιση είναι από στόμα σε στόμα. Για να είμαι ειλικρινής, οι πελάτες μας είναι η καλύτερη μας διαφήμιση και είμαι πολύ ευγνώμων γι’ αυτό. Όπως καταλαβαίνετε, το μέγεθος της δουλειάς μας δεν είναι τόσο μεγάλο που να μας επιτρέπει να διαθέτουμε μεγάλα ποσά για διαφήμιση.

Ποιες ήταν οι συνέπειες για σας από την καταστροφική πυρκαγιά στην περιοχή σας;

Η καταστροφή δυστυχώς ήταν ολοκληρωτική. Τόσο η φάρμα όπου είχαμε τα ζώα και το φυτώριο αλλά και όλα μας τα χωράφια, από τα οποία εξασφάλιζα την πρώτη ύλη για τα γλυκά και τις μαρμελάδες, καταστράφηκαν ολοσχερώς.

 

Πώς αντιμετωπίσατε τις συνέπειες και πώς προχωράτε; Υπήρξε οποιαδήποτε βοήθεια από οργανώσεις ή από το κράτος;

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να βλέπεις τους κόπους μιας ζωής να χάνονται από τη μια στιγμή στην άλλη. Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να μπορέσει κανείς να σταθεί και πάλι στα πόδια του μετά τη μεγάλη καταστροφή, ειδικά αν τα εισοδήματα σταματήσουν εντελώς. Οπότε, τη δεδομένη στιγμή, βρισκόμαστε σε μια φάση ανασυγκρότησης.

 

Η βοήθεια που έχουμε λάβει είναι δυσανάλογη της ζημιάς που έχει γίνει, γεγονός που καθιστά την «επανεκκίνησή» μας σχεδόν αδύνατη στην παρούσα φάση. Αν υπάρξει η κατάλληλη στήριξη από το κράτος, ίσως τα καταφέρουμε να επανέλθουμε κάποια στιγμή στο μέλλον.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για τη μελλοντική πορεία της βιοτεχνίας;

Οι στόχοι μου δεν είναι καθόλου μεγαλεπήβολοι. Θέλω να δω τη δουλειά μου να ξαναζωντανεύει και να γίνεται και πάλι όπως παλιά.