News Universal News/Blog/News module

Δέσπω Θεοφάνους: Ο φαρμακοποιός θα είναι πάντα δίπλα στον πολίτη, στο σύστημα υγείας, στην κοινωνία

«Για εμένα όσο δύσκολο και να είναι το έργο του φαρμακοποιού το γεγονός ότι μπορώ να βοηθήσω τον οποιοδήποτε άνθρωπο ζητήσει την βοήθεια μου είναι ευχαρίστηση και εκπληρώνει τις επιθυμίες μου». Με αυτά τα λόγια η Φαρμακοποιός και μέλος της BPW Cyprus δείχνει τον δρόμο στις άλλες γυναίκες σε όποιο τομέα κι αν εργάζονται που δεν είναι άλλος από το να κάνουν αυτό που αγαπούν. Η επαγγελματίας υγείας μοιράζεται μαζί μας τις δύσκολες στιγμές που πέρασε κατά την περίοδο της πανδημίας, τις προκλήσεις και αυξημένες ανάγκες της κοινωνίας και την επόμενη μέρα για τη βιομηχανία.

Eίστε στον χώρο της φαρμακευτικής. Πρόκειται για έναν τομέα που αλλάζει ραγδαία και με την εμφάνιση της COVID-19 οι φαρμακοποιοί διαδραματίσατε πολύ σημαντικό ρόλο στις ζωές μας μέσα από τη πραγματοποίηση των rapid test και την συμβουλευτική στήριξη. Πώς βιώσατε εσείς την εποχή εκείνη και πώς βλέπετε να εξελίσσεται ο Κλάδος από δω και πέρα;

Ο φαρμακοποιός είναι ένα επάγγελμα που διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο γενικότερα στις ζωές των ανθρώπων. Ο φαρμακοποιός θα είναι πάντα δίπλα στον πολίτη, στο σύστημα υγείας, στην κοινωνία. Είναι ο άνθρωπος που μπορεί ο πολίτης να αποταθεί για οποιοδήποτε ζήτημα υγείας τον απασχολεί και είναι ο επιστήμονας υγείας που θα προσπαθήσει να δώσει λύση σε οποιοδήποτε θέμα υγείας εννοείται στα πλαίσια που του επιτρέπει το επάγγελμα του. Η εποχή του COVID-19 για εμένα προσωπικά ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία που έπρεπε να ανταπεξέλθουμε σε προβλήματα όπως ελλείψεις φαρμάκων, αντισηπτικών, μάσκες, γάντια. Έπρεπε να αντιμετωπίσουμε τον δικό μας φόβο και των πολιτών και εκτός από φαρμακοποιοί έπρεπε να ήμασταν ψύχραιμοι και να καθησυχάζουμε τον κόσμο. Άποψη μου είναι ότι όσο ραγδαία και αν αλλάζει ο τομέας μας, πάντα ο πολίτης χρειάζεται τον φαρμακοποιό του.

Πώς είναι σήμερα η καθημερινότητά σας ως επαγγελματίας και ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζετε μέσα από την δουλειά σας;

Εν έτη 2023 η καθημερινότητα ενός φαρμακοποιού είναι πιο απαιτητική. Ο φαρμακοποιός διαχρονικά αποτελεί τον σταθερό συμπαραστάτη των ανθρώπων 24 ώρες το 24άωρο. Εγώ προσωπικά θεωρώ ότι ως φαρμακοποιός εκτός από τις συμβουλές υγείας που πρέπει να δίνω στους πελάτες μου, πρέπει να είμαι επίσης ο λογιστής του φαρμακείου μου, ο ψυχολόγος των πελατών μου, η γραμματέας του εαυτού μου, η καθαρίστρια του φαρμακείου μου. Με αποτέλεσμα η καθημερινότητα μας να είναι πλήρης από υποχρεώσεις που πρέπει να γίνουν για να κρατήσουμε το φαρμακείο στο να δουλεύει ομαλά.

Η παρουσία της γυναίκας φαρμακοποιού είναι σημαντική. Είδαμε σε έρευνα που διεξήχθη στις ΗΠΑ ότι περίπου 56.8% των φαρμακοποιών είναι γυναίκες και 43.2% άντρες. Ποια είναι η κατάσταση στην Κύπρο και ποια είναι κάποια στερεότυπα που ενδεχομένως να αντιμετωπίζετε οι γυναίκες επαγγελματίες του Κλάδου;

Κατά την άποψη μου η παρουσία της γυναίκας φαρμακοποιού είναι σημαντικότατη. Οι γυναίκες έχουμε το ένστικτο της μητρότητας και θεωρώ ότι έχουμε μια πιο γλυκιά προσέγγιση στους πελάτες. Στην Κύπρο η κατάσταση πλέον έχει σπάσει κάθε στερεότυπο που ενδεχομένως να αντιμετώπιζαν οι γυναίκες επαγγελματίες του κλάδου και πιστεύω πως δεν υπάρχουν ταμπού για το αν ο φαρμακοποιός είναι άνδρας ή γυναίκα πλέον. Οι γνώσεις σου μετρούν.

Τι σας έχει διδάξει η συχνή επαφή σας με τον κόσμο και πόσο σημαντική είναι η επικοινωνία μεταξύ πελάτη και φαρμακοποιού;

H συχνή επαφή με τον κόσμο είναι σημαντική και αναγκαία. Ο κόσμος γνωρίζει ότι ο φαρμακοποιός είναι ένα πρόσωπο που μπορούν να μοιραστούν τους προβληματισμούς τους και τις απορίες τους και οτιδήποτε τους απασχολεί με αποτέλεσμα να υπάρχει μια αμοιβαία εμπιστοσύνη, αγάπης και μια σχέση ζωής. Προσωπικά για μένα αυτή η μακροχρόνια σχέση και επαφή με τους πελάτες μου είναι το πολυτιμότερο δώρο που εισπράττω καθημερινά. Αξιοπιστία, θαλπωρή και άμεση επικοινωνία.

Τι σας δίνει δύναμη ώστε να βγάζετε εις πέρας ένα δύσκολο έργο όπως αυτό μιας επιχειρηματίας που διευθύνει ένα φαρμακείο με τόσους πολλούς πελάτες να περνούν το κατώφλι του;

Θεωρώ ότι η επιτυχία για οτιδήποτε θέλεις να έχεις στην ζωή σου είναι αποτέλεσμα του πόσο αγαπάς το επάγγελμα σου και τις ιδιότητες που έχει ένα επάγγελμα. Για εμένα όσο δύσκολο και να είναι το έργο του φαρμακοποιού το γεγονός ότι μπορώ να βοηθήσω τον οποιοδήποτε άνθρωπο ζητήσει την βοήθεια μου είναι ευχαρίστηση και εκπληρώνει τις επιθυμίες μου.

Είστε μέλος της BPW Cyprus. Πώς αυτό σας έχει βοηθήσει ως γυναίκα επιχειρηματίας;

Το να είμαι μέλος της ΒPW Cyprus εκτός από το γεγονός ότι έχω γνωρίσει υπέροχες γυναίκες επίσης επιχειρηματίες που μπορούμε να μοιραστούμε τα προβλήματα μας και να ανταλλάξουμε απόψεις με έχει επίσης βοηθήσει στο να αποκτήσω καινούριες φίλες και καινούριους πελάτες.