News Universal News/Blog/News module

Χριστίνα Βωνιάτη: Καλαισθησία, φινέτσα, αρμονία

Ο άνθρωπος αποτελεί την πηγή έμπνευση της Χριστίνας Βωνιάτη, ο οποία έχει ως οδηγό τη φαντασία και τη δημιουργικότητα. Έχοντας διεκδικήσει θέση στην πολιτική επικοινωνία, η Χριστίνα Βωνιάτη τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της γυναικείας εκπροσώπησης στον χώρο: "Είμαστε εμείς οι πολίτες οι οποίοι διαμορφώνουμε το μέλλον αυτού του τόπου. Πιστεύω ότι υπάρχουν αυτά τα λίγα ικανά και εξαιρετικά άτομα από όλες τις κομματικές παρατάξεις που κάνουν τη διαφορά στον τόπο μας, με προσεγμένα βήματα. Αυτά τα άτομα τα στηρίζω, ανεξαρτήτως των πολιτικών πεποιθήσεων μου, ειδικά γυναίκες οι οποίες εκπροσωπούν ένα πολύ μικρό κομμάτι της κυπριακής πολιτικής σκηνής» σχολιάζει, εκφράζοντας την ελπίδα ότι στο εγγύς μέλλον θα προταθεί και γυναικεία παρουσία στις προεδρικές εκλογικές αναμετρήσεις.

Κύριο αντικείμενο των σπουδών σας είναι ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη, η στρατηγική και η λειτουργία των έργων και υπηρεσιών περιεχομένου μιας εταιρίας. Τι είναι αυτό που σας συναρπάζει τόσο πολύ σε αυτή τη διαδικασία;

Το συναρπαστικό κομμάτι αυτής της διαδικασίας είναι η δημιουργικότητα και η εξέλιξη ενός έργου και τα διάφορα στάδιά της, ξεκινώντας δηλαδή από τις πρωταρχικές ιδέες, το λεγόμενο brainstorming, η κατάληξη στην τελική ιδέα, η υλοποίηση της στρατηγικής και η ανάλυση/ o έλεγχος των αποτελεσμάτων της λειτουργίας αυτών των έργων που μπορεί να διαφοροποιηθούν και να πάρουν μια διαφορετική τροπή ανάλογα με τους εξωγενείς ή ενδογενείς παράγοντες που παίζουν ρόλο την δεδομένη στιγμή. ‘Τὰ πάντα ῥεῖ’ όπως είπε και ο Ηράκλειτος (535-475 π.Χ.) και αυτό είναι κάτι που εμπεδώσαμε καλά ειδικά με την εμφάνιση του κορωνοϊού.

Ποια είναι κάποια στοιχεία που σας εκφράζουν ως προσωπικότητα;

Από μικρή είχα αστείρευτη πηγή φαντασίας, μάζευα όλα τα παιδιά της γειτονιάς και έπλαθα ιστορίες ζωγραφίζοντας, και τους τις διηγούμουν με μεγάλο ενθουσιασμό. Επίσης ζωγράφιζα δικά μου σπίτια, αυτοκίνητα και ενδύματα. Με ακολούθησε στη συνέχεια της ζωής μου η δημιουργικότητα και η καλλιτεχνική έμπνευση και κάπως έτσι επέλεξα να διαλέξω ως επάγγελμα τον τομέα των Γραφικών Τεχνών.

Η υπομονή, η επιμονή και η ακρίβεια στην εκτέλεση λεπτομερών εργασιών είναι τα στοιχεία που διαθέτει η προσωπικότητά μου και συνάδουν με το επάγγελμα που ακολούθησα. Οτιδήποτε σχετίζεται με Τέχνες και Πολιτισμό, είναι το μεγάλο μου πάθος. Αγαπώ την καλαισθησία, τη φινέτσα και την αρμονία που είναι το πιο δυνατό στοιχείο στη φύση μας.

Πόσο σημαντικό είναι για μια επαγγελματία να παρακολουθεί και να ενημερώνεται για τις διεθνείς εξελίξεις στο χώρο της;

Είναι πάρα πολύ σημαντικό για μια επαγγελματία να παρακολουθεί και να ενημερώνεται για τις διεθνείς εξελίξεις, όχι μόνο στο χώρο της αλλά και σε άλλους χώρους. Το κάθε τι που συμβαίνει στον κόσμο μάς επηρεάζει είτε άμεσα, είτε έμμεσα. Ως ενεργός πολίτης το θεωρώ καθήκον να γνωρίζω τα πάντα που συμβαίνουν στην χώρα μας και στον πλανήτη μας. Είναι χρέος μας, για να μπορούμε να συμβάλλουμε και μερικές φορές να αποτρέπουμε αρνητικές συνέπειες που μπορούν να επιφέρουν την καταστροφή στο περιβάλλον μας, είτε αυτό είναι φυσικό περιβάλλον ή επαγγελματικό. Είναι επιτακτική ανάγκη να μας αφορούν όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας γιατί είμαστε υπεύθυνοι, ο κάθε ένας από εμάς, για τις συνέπειες οποιουδήποτε γεγονότος. Ο καθένας μπορεί και οφείλει να προσφέρει το λιθαράκι του σε αυτή την κοινωνία ενόσω ζει σε αυτόν τον πλανήτη.

Έχετε δημιουργήσει καμπάνιες πολιτικών προσώπων και γενικότερα είστε αρκετά ενεργή στους πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους.  Τι είναι αυτό που σας εμπνέει για να δημιουργείτε;

Με εμπνέει ο ίδιος ο άνθρωπος. Ο κάθε άνθρωπος ξεχωριστά, έχει να προσφέρει τις δικές του ικανότητες και γνώσεις στην κοινωνία μας και πάω κόντρα στο ρεύμα με πολλούς που αντιτίθενται να αναμειχθούν με την πολιτική ή θεωρούν ότι η πολιτική είναι για τους διεφθαρμένους. Είμαστε εμείς οι πολίτες οι οποίοι διαμορφώνουμε το μέλλον αυτού του τόπου. Πιστεύω ότι υπάρχουν αυτά τα λίγα ικανά και εξαιρετικά άτομα από όλες τις κομματικές παρατάξεις που κάνουν τη διαφορά στον τόπο μας, με προσεγμένα βήματα. Αυτά τα άτομα τα στηρίζω, ανεξαρτήτως των πολιτικών πεποιθήσεων μου, ειδικά γυναίκες οι οποίες εκπροσωπούν ένα πολύ μικρό κομμάτι της κυπριακής πολιτικής σκηνής. Ευελπιστώ στο εγγύς μέλλον να προταθεί και γυναικεία παρουσία για τις επόμενες Προεδρικές εκλογές.

Είστε μέλος της BPW. Πώς σας βοηθά στην επαγγελματική σας πορεία;

Είναι μεγάλη μου τιμή να είμαι μέλος της BPW. Είναι ένας από τους πιο αξιόλογους και εγκαθιδρυμένους οργανισμούς διεθνώς και με βοήθησε αφάνταστα και εξακολουθεί να με βοηθά σε όλους τους τομείς της ζωής μου. Έγινε πλέον μέρος της καθημερινής μου ζωής και είμαι περήφανη που ανήκω σε αυτή την όμορφη και δυναμική οικογένεια της BPW η οποία μας δίνει και τις ανάλογες ευκαιρίες να κάνουμε διασυνδέσεις με άλλα κλαμπ στο εξωτερικό.
Έχω γνωρίσει αξιόλογες κυρίες επαγγελματίες που πάντα είναι πρόθυμες να βοηθήσουν και να δώσουν συμβουλές στο επιχειρηματικό τομέα. Συζητάμε ακόμη μέχρι και για την ανατροφή των παιδιών μας στηρίζοντας η μια την άλλη, αναγνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει ο τέλειος γονέας αλλά ο γονέας που προσπαθεί πάντα για το καλύτερο.

Να αναφέρω ότι υπάρχει κώδικας δεοντολογίας και σε καμία περίπτωση δεν αφήνουμε καμία γυναίκα να νιώθει μειονεκτικά ή εκτός ομάδας. Είμαστε όλες εδώ για να αλληλοστηριζόμαστε και να εξελισσόμαστε ως επαγγελματίες και κυρίως ως γυναικείες οντότητες. Έχω αποκομίσει πολλά και θέλω να ανταποδώσω με τη σειρά μου ό,τι περνά από το χέρι μου. Έχω κάνει δυνατές φιλίες με κυρίες από το BPW και είμαι ευγνώμων που είναι στη ζωή μου. Εύχομαι τα καλύτερα στη BPW και να επιτύχουμε τους στόχους μας για μια καλύτερη κοινωνία. Για εμάς και τα παιδιά μας. Το μέλλον μας.