News Universal News/Blog/News module

Αρίστη Χατζησάββα: Με την αλήθεια της ψυχής

Σπούδασε Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Διεύθυνση Ξενοδοχείων, επέστρεψε στην Κύπρο και ανέλαβε την οικογενειακή επιχείρηση εμπορίας υφασμάτων, που διατηρεί μέχρι σήμερα. Παράλληλα, οδηγούμενη από την αλήθεια της ψυχής, όπως η ίδια επισημαίνει, ασχολείται και με τη ζωγραφική, έχοντας στο ενεργητικό της 35 συμμετοχές σε εκθέσεις και σημαντικές διακρίσεις σε Κύπρο και εξωτερικό.

Ο λόγος για την Αρίστη Χατζησάββα, επιχειρηματία και ζωγράφο - μέλος του ΟΓΕΕ Πάφου -, η οποία παρά το βαρυφορτωμένο της πρόγραμμα καταφέρνει να ισορροπεί επάγγελμα, οικογένεια και το πάθος για τη ζωγραφική, ενώ παράλληλα έχει αναπτύξει σημαντική κοινωνική δράση.

Ποιο είναι το ακαδημαϊκό σας υπόβαθρο και πώς δραστηριοποιηθήκατε επαγγελματικά;

Έκανα σπουδές στη Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και τη Διεύθυνση Ξενοδοχείων. Εργάστηκα για δύο χρόνια στο Athenaeum Intercontinental Hotel στην Αθήνα και μετά την επιστροφή μου στη Κύπρο ανέλαβα την οικογενειακή επιχείρηση λιανικού εμπορίου υφασμάτων, που διατηρούσε ο πατέρας μου στην Πάφο και την οποία διευθύνω μέχρι σήμερα.

Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε στη μέχρι τώρα επαγγελματική σας πορεία και πόσο εύκολο είναι για μια γυναίκα να ανελιχθεί στον τομέα σας;

Από τα μαθητικά μου χρόνια συνήθιζα να πηγαίνω στη δουλειά του πατέρα μου και έτσι ήμουν εξοικειωμένη με τον χώρο και το επάγγελμα. Το γεγονός ότι το αντικείμενο είχε να κάνει κυρίως με τις γυναίκες και τη μόδα, μου προκαλούσε ενδιαφέρον, ειδικά όταν είχαμε ταξίδια στο εξωτερικό σε μεγάλες εκθέσεις για παραγγελίες. Οι δυσκολίες ανέκαθεν προέκυπταν από εξωγενείς παράγοντες και καθορίζονταν πιο πολύ από τα προβλήματα που παρουσίαζε ο κλάδος του λιανικού εμπορίου. Στην πορεία, δεν αντιμετώπισα ως γυναίκα κάποιο σοβαρό πρόβλημα, αφού στον τομέα μου το φύλο δεν παίζει κάποιο ρόλο, φτάνει να υπάρχει επαγγελματισμός, συνέπεια και αγάπη για τη δουλειά όπως παντού και ασφαλώς μια σωστή στρατηγική διαχείρισης.

Είστε επίσης αυτοδίδακτη ζωγράφος και μάλιστα με διακρίσεις. Πώς προέκυψε και πώς χώρεσε και η ενασχόληση αυτή στο ήδη φορτωμένο πρόγραμμα μιας επιχειρηματία, συζύγου και μητέρας;

Η ζωγραφική μπήκε για τα καλά στη ζωή μου πριν από πολλά χρόνια, όμως πιο εντατικά τα τελευταία οκτώ. Αρχικά ασχολήθηκα περιστασιακά, κάνοντας κάποια έργα για μένα, για συγγενείς και φίλους, στην πορεία όμως η ζωγραφική εξελίχθηκε σε πάθος και έγινε αναπόσπαστο μέρος της ζωής μου. Εργάστηκα με πείσμα και διέθεσα όλο τον ελάχιστο ελεύθερο μου χρόνο, ακόμη έκλεψα και ώρες από τον ύπνο μου, για να εξελίξω τη δουλειά μου. Ως εργαζόμενη γυναίκα, σύζυγος, μητέρα και ζωγράφος, έπρεπε να βρω τη χρυσή τομή για να μην αδικήσω κανέναν από τους τομείς της ζωής μου και μπορώ να πω ότι το πέτυχα ως ένα βαθμό, ισορροπώντας τα όλα, κινούμενη πάντα σε πολύ γρήγορους ρυθμούς για να τα προλαβαίνω, κάτι που μπορεί να ήταν πολύ κουραστικό για μένα, όμως έκανα αυτό που αγαπούσα και που μου έδινε εσωτερική πληρότητα.

Δώστε μας μια εικόνα των συμμετοχών και των διακρίσεών σας στον τομέα της ζωγραφικής.

Αποτέλεσμα της αφοσίωσής μου στη ζωγραφική ήταν να λάβω μέρος σε περισσότερες από 35 εκθέσεις σε Κύπρο και εξωτερικό από το 2015, με τελευταία τη συμμετοχή μου, με τρία έργα, στη μεγάλη έκθεση της Νέας Υόρκης, ARTEXPO, στα τέλη Οκτωβρίου του 2021. Ως αυτοδίδακτη ζωγράφος με πείσμα και αφοσίωση μα κυρίως με την αλήθεια της ψυχής μου, κατάφερα να έχω συμμετοχές σε αξιόλογες εκθέσεις σε Κύπρο, Ελλάδα, Ιταλία, Αγγλία και Αμερική. Επίσης, για δύο συνεχόμενες χρονιές, έργα μου με έχουν κατατάξει ανάμεσα στους νικητές, των οποίων οι δημιουργίες δημοσιεύτηκαν δωρεάν στο ηλεκτρονικό περιοδικό World Wide Art Magazine της Αμερικής. Τον μήνα αυτό, αναμένεται να εκδοθεί στην Αμερική ο έντυπος τόμος Important World Artists, όπου θα είμαι ανάμεσα στους επιχορηγημένους καλλιτέχνες. Ξεχωριστή για μένα στιγμή ήταν, ακόμα, όταν το έργο μου «A Man’s Moment» είχε διακριθεί το 2017 σε έκθεση στο Λονδίνο ως ένα από τα δώδεκα κορυφαία έργα και είναι μόνιμα αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Salon Des Refuses. Ένιωσα, επίσης, μεγάλη ικανοποίηση, όταν το 2021 μου ζητήθηκε από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας - Κύπρου να φιλοτεχνήσω τέσσερα έργα, τα οποία δόθηκαν ως βραβεία σε τέσσερις σπουδαίες προσωπικότητες. Τα δύο ως βραβεία Ανθρωπισμού και τα δύο ως βραβεία Λογοτέχνη για το Σύνολο του Έργου του.

Έχετε, επίσης, αξιόλογη κοινωνική δράση. Τι σας ώθησε σ’ αυτή και τι περιλαμβάνει;

Ως άτομο κοινωνικοποιημένο, που πιστεύω στην πρόοδο μέσω συλλογικών συνεργειών, στην αφιλοκερδή προσφορά και στήριξη προς τον συνάνθρωπό μας και τη κοινωνία γενικότερα, στην προώθηση της φιλίας τοπικά και διεθνώς, καθώς και στην ενδυνάμωση της θέσης της γυναίκας στημ κοινωνία, υπήρξα ιδρυτικό μέλος της ΟΓΕΕ Πάφου, της Λέσχης Ladies Circle No 5 Πάφου, του AGORA CLUB CYPRUS και μέλος στον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας - Κύπρου.

Πιστεύετε πως οι γυναίκες επιχειρηματίες και επαγγελματίες έχουν τη θέση που τους αρμόζει στην κυπριακή κοινωνία; Ποιες οι δικές σας εισηγήσεις για περισσότερη ανέλιξη γυναικών σε θέσεις - κλειδιά;

Σε μια υγιή δημοκρατία, στη σύγχρονη κοινωνία, πρέπει να υπάρχει ισότιμη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων και στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου μας. Έχει γίνει κάποια πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση και βλέπουμε περισσότερες γυναίκες σε θέσεις - κλειδιά, όμως το ποσοστό βρίσκεται ακόμη σε χαμηλό επίπεδο. Ίσως αν ρυθμιστεί νομοθετικά η ποσόστωση και παρακαμφθούν στερεότυπα και νοοτροπίες, να υπάρξει περισσότερη συμμετοχή γυναικών σε θέσεις - κλειδιά, επίσης να δοθούν ειδικά κίνητρα στις επιχειρήσεις που θα εστιάζουν στην ανέλιξη και την ίση αμοιβή για ίσης αξίας εργασία.

Γιατί επιλέξατε να ενταχθείτε στην BPW Cyprus (ΚΟΓΕΕ) και πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της, κατά την άποψή σας;

Η ΚΟΓΕΕ, μέσα από τις δράσεις της, διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στην ενδυνάμωση της γυναικείας επιχειρηματικότητας και στην ανέλιξη της γυναίκας στα κέντρα λήψης αποφάσεων και η προσφορά της έχει αναγνωριστεί σε διεθνές επίπεδο. Ως γυναίκα επιχειρηματίας εντάχθηκα στην ΚΟΓΕΕ, γιατί πιστεύω ότι ένα ισχυρό δίκτυο γυναικών μπορεί να στηρίξει ακόμη περισσότερο τις γυναίκες γενικά και όχι μόνο τα μέλη για ίσες ευκαιρίες, για εξάλειψη των διακρίσεων κατά των γυναικών, για κοινωνική ανάπτυξη, για περαιτέρω επιμόρφωση, για επαγγελματική και κοινωνική δικτύωση και για πολλά άλλα.

Ποια μηνύματα θέλετε να δώσετε στις νεαρές γυναίκες επαγγελματίες;

Με δυναμισμό, συνέργειες και αλληλοστήριξη οι νέες γυναίκες πρέπει να συνεχίσουν το έργο και τις προσπάθειες που έγιναν μέχρι σήμερα για ενδυνάμωση της γυναίκας στην κοινωνία, στην πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου μας και ασφαλώς στην επιχειρηματικότητα. Εκτός από το προσωπικό όραμα, να υπάρχει και κοινό αναδυόμενο όραμα ανάμεσα στις νέες γυναίκες, γιατί η συλλογικότητα είναι πιο αποτελεσματική. Να χρησιμοποιούν και να ανταλλάσσουν τις εμπειρίες και τη γνώση τους για την ισότητα και τα δικαιώματα των γυναικών και να θέτουν στόχους επαγγελματικούς, για τους οποίους θα παλεύουν με δυναμισμό και επιμονή, παρά τις όποιες δυσκολίες και αντιξοότητες μπορεί να βρεθούν στον δρόμο τους. Τα γυναικεία δικαιώματα είναι ανθρώπινα δικαιώματα και πρέπει να διεκδικούνται σθεναρά.