News Universal News/Blog/News module

Άντρη Παραδεισιώτη

Όλα άρχισαν το 1975, με τον πολύτεκνο ιερέα πατέρα Ανδρέα Παραδεισιώτη να εκτρέφει και να πουλά κοτόπουλα στο χωριό, σε γνωστούς και φίλους, για να ζήσει τα οκτώ παιδιά του. Στο πέρασμα των χρόνων, με σταθμό το 1988, η επέκταση των εργασιών οδήγησε στην ίδρυση εταιρείας, που εξελίχθηκε στην πορεία στον γνωστό Όμιλο Παραδεισιώτη, ο οποίος διαθέτει σήμερα εργοστάσιο επεξεργασίας και μεταποίησης, τμήματα πώλησης και διανομής, μύλο ζωοτροφών, μονάδα για κοτόπουλα και υποστατικά εκτροφής.

Η Άντρη Παραδεισιώτη, Υπεύθυνη Μισθοδοσίας και Προσωπικού, μας μιλά για τις καινοτομίες που εισήγαγε ο όμιλος στις δραστηριότητές του, τον τρόπο διάθεσης των προϊόντων, καθώς και για τις ζημιές που υπέστη από την καταστροφική πυρκαγιά στην ορεινή περιοχή Λάρνακας το περασμένο καλοκαίρι.

Ωστόσο, με θετικό πνεύμα η επιχειρησιακή συνέχεια του ομίλου ανακτήθηκε άμεσα, με τους κοινοτάρχες της περιοχής να δημιουργούν την ομάδα Φοίνικας, με στόχο την αποκατάσταση και αναδιοργάνωση των περιοχών που πλήγηκαν.

 

Θεωρεί ως πολύ σημαντικό το ρόλο που διαδραματίζει η ΚΟΓΕΕ, δίδοντας βήμα για να εισακουστούν οι γυναίκες και να ενδυναμωθούν στον χώρο που δραστηριοποιούνται.

 

Πότε άρχισε η λειτουργία της οικογενειακής σας επιχείρησης και ποια ήταν η πορεία ανάπτυξής της;

Η εταιρεία Παραδεισιώτης είναι μία από τις ηγέτιδες στον τομέα επεξεργασίας τροφίμων στην Κύπρο. Η αρχή έγινε το 1975, όταν ο πατέρας Ανδρέας Παραδεισιώτης ξεκίνησε να εκτρέφει κοτόπουλα στο χωριό Ορά, αρχικά για να προμηθεύει την οικογένεια και φίλους και αργότερα για να τα πωλεί και σε άλλες αγροτικές κοινότητες της ορεινής Λάρνακας καθώς και σε γνωστούς του στη Λεμεσό. Ακολούθησε η ίδρυση της εταιρείας το 1988, με μετόχους τα οκτώ παιδιά της οικογένειας, για να επεκταθεί στην πορεία σε ένα μεγάλο σύγχρονο όμιλο παρασκευής τροφίμων υψηλής ποιότητας, ξεπερνώντας τις προσδοκίες του σημερινού καταναλωτή.

 

Πού βρίσκονται τα υποστατικά της επιχείρησης και τι προϊόντα παρασκευάζει;

Η Παραδεισιώτης διαθέτει εργοστάσιο επεξεργασίας και μεταποίησης με τμήματα πώλησης και διανομής στη Γ’ Βιομηχανική Ύψωνα, τον μύλο ζωοτροφών που βρίσκεται στην Αραδίππου, τη μονάδα για κοτόπουλα στην Ορά και τα υποστατικά εκτροφής που βρίσκονται σε διάφορα σημεία της Κύπρου. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η εταιρεία διαθέτει, επίσης, τρία καταστήματα λιανικής στη Λεμεσό και ένα στη Λευκωσία, στα οποία μπορεί ο καταναλωτής να βρει ολόκληρη την ποικιλία των προϊόντων λιανικής της εταιρείας, καθώς και επιπλέον τρόφιμα. Η ποικιλία των προϊόντων της εταιρείας περιλαμβάνει: ολόκληρα νωπά και κατεψυγμένα κοτόπουλα, τεμαχισμένα κοτόπουλα και κρέατα, προπαρασκευασμένα προϊόντα πουλερικών και κρεάτων και μια ποικιλία έτοιμων προϊόντων για αγορές λιανικής και χονδρικής πώλησης, για τα ξενοδοχεία και τη βιομηχανία τροφοδοσίας.

Ποιες καινοτομίες έχει υιοθετήσει η εταιρεία;

Η Παραδεισιώτης εγκαθίδρυσε στη Λεμεσό το 1989 μια μονάδα επεξεργασίας και παραγωγής τεμαχισμένου κοτόπουλου, που ήταν μοναδική καινοτομία για την τότε εποχή στην Κύπρο. Φυσικά, δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω το Κυπριακό Βραβείο Καινοτομίας στον Πρωτογενή Τομέα που έλαβε η εταιρεία το 2018 για τη χρήση του συστήματος Cubora. Τέλος, τη φετινή χρονιά εισήχθη στα συστήματα της εταιρείας η λύση ΕDI, που συμβάλλει στην ψηφιοποίηση της διαδικασίας αποστολής και παραλαβής παραστατικών τιμολογίων τόσο στους πελάτες όσο και στους προμηθευτές της.

 

Με ποιους τρόπους προωθείτε τα προϊόντα σας;

Από το ξεκίνημα η εταιρεία επωφελήθηκε από το word of mouth, αφού όσοι δοκίμαζαν τα προϊόντα της ήταν τόσο ικανοποιημένοι από την ποιότητα, τη γεύση και την εξυπηρέτηση, που τα πρότειναν στους δικούς τους. Πέρα όμως από το word of mouth και μεταξύ άλλων, η εταιρεία προωθεί τα προϊόντα της μέσω της παρουσίας της στα κοινωνικά δίκτυα, μέσω έντυπων και άλλων διαφημίσεων, όπως επίσης μέσω συμμετοχής της σε εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις και φεστιβάλ, στο καθιερωμένο κυριακάτικο παζαράκι του Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακος, όπως επίσης και με γευστικές δοκιμές στους πελάτες-υπεραγορές, κατά τις οποίες δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να δοκιμάσουν τα προϊόντα της.

Ποιες ήταν οι συνέπειες για την επιχείρησή σας από την καταστροφική πυρκαγιά του περασμένου Ιουλίου, στην περιοχή όπου στεγάζεται μέρος των υποστατικών σας;

Η πύρινη λαίλαπα είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν 80 χιλιάδες κοτόπουλα, τα οποία απεβίωσαν λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύχθηκαν από τη φωτιά, ενώ τέσσερις διαφορετικές μονάδες εκτροφής κάηκαν, με μία εκ των οποίων να έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

Παρά το ότι η εταιρεία διαχρονικά λαμβάνει μέτρα για την πυρασφάλεια στα υποστατικά της, στη δεδομένη περίπτωση η διαχείριση της κατάστασης ήταν πέρα των οποιωνδήποτε δυνατοτήτων του προσωπικού και των σχεδίων προφύλαξης από τη φωτιά.

Πώς αντιμετωπίσατε τις συνέπειες της πυρκαγιάς και πώς προχωράτε;

Με θετικό πνεύμα και άμεση αντίδραση, ενδυναμωμένη από την αγάπη και την ανταπόκριση του προσωπικού της, η εταιρεία επανήλθε μέσα σε μια μέρα στην επιχειρησιακή της συνέχεια. Παράλληλα, σε συνεργασία με τους κοινοτάρχες των χωριών που πλήγηκαν, δημιούργησαν την ομάδα Φοίνικας, που στόχο έχει την αποκατάσταση και αναδιοργάνωση με διάφορους τρόπους, ώστε να δημιουργηθεί ένα πρότυπο επαναδραστηριοποίησης, που θα δώσει ζωή και θέσεις εργασίας στους κατοίκους.

 

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για τη μελλοντική πορεία της επιχείρησης;

Στους στόχους μας περιλαμβάνονται:

Η διατήρηση και εξέλιξη της ήδη ισχυρής μας θέσης στην εγχώρια αγορά.

Η διεύρυνση της εγχώριας αγοράς, μέσω διαποικιλάσης της με νέα καινοτομικά προϊόντα, τα οποία θα ικανοποιούν τις μεταβαλλόμενες ανάγκες των καταναλωτών.

Η συνεχής αναβάθμιση των παραγωγικών μας εγκαταστάσεων, χρησιμοποιώντας την πιο προοδευτική τεχνολογία για κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών και της ζήτησης.

Η πραγματική αύξηση των κερδών της επιχείρησης προς όφελος των μετόχων και του προσωπικού.

Η διατήρηση και αδιάκοπη ενδυνάμωση της «μεγάλης μας οικογένειας» όσον αφορά τις σχέσεις του προσωπικού μας.

Η διατήρηση των υψηλών επιπέδων ποιότητας.

 

Ποια η άποψη σας για την ΚΟΓΕΕ;

Πολύ σημαντικός ο ρόλος της ΚΟΓΕΕ καθώς προάγει και αναπτύσσει τη δυναμική των γυναικών σε όλα τα επίπεδα, με στόχο την εξέλιξη των γυναικών στον επαγγελματικό τους χώρο και όχι μόνο. Παράλληλα, η ΚΟΓΕΕ διαθέτει συμβουλευτικό ρόλο και δίνει δυναμική στις γυναίκες επιχειρηματίες. Έχουμε ανάγκη τέτοιου είδους οργανώσεις που δίνουν βήμα και στήριξη στις γυναίκες.