News Universal News/Blog/News module

Αννίτα Δημητρίου (1985), Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Βουλής 

Γεννήθηκε στους Τρούλλους της Λάρνακας το 1985 με καταγωγή από την Αμμόχωστο. Σπούδασε κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Στη συνέχεια απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο στις στις διεθνείς σχέσεις και ευρωπαϊκές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Κεντ.

 

Στις Κοινοτικές εκλογές του 2011 εκλέχθηκε κοινοτική σύμβουλος στους Τρούλλους με τον ΔΗΣΥ. Ήταν η πρώτη γυναίκα που εκλέχτηκε στη θέση αυτή. Διετέλεσε γραμματέας της τοπικής επιτροπής ΔΗΣΥ Τρούλλων την περίοδο 2013-2015 και οικονομική διαχειρίστρια του ΔΗΣΥ Λάρνακας την περίοδο 2014-2016.

 

Το 2016, εξελέγη πρώτη σε ψήφους βουλεύτρια στην Εκλογική Περιφέρεια Λάρνακας για την ΙΑ΄ Κοινοβουλευτική Περίοδο. Διετέλεσε γραμματέας της Βουλής και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος. Υπήρξε  Εκπρόσωπος Τύπου του εκλογικού επιτελείου του Νίκου Αναστασιάδη το 2018 και Πρέσβειρα του Δικτύου Γυναικών Πολιτικών Ηγετών (WPL) από το 2019.

 

Τον Φεβρουάριο του 2020 εκλέχθηκε αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ. Μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2021 εξελέγη στη θέση της προέδρου της Βουλή των Αντιπροσώπων ενώ το 2023 εκλέχθηκε πρόεδρος του ΔΗΣΥ.