News Universal News/Blog/News module

Άννα Παπαντωνίου: Συνέπεια, ήθος, επαγγελματισμός

Η πορεία ανέλιξης στον δημόσιο τομέα δεν ήταν ποτέ εύκολη για μια γυναίκα. Γεγονός που επιβεβαιώνει η Πρόεδρος του BPW Λευκωσίας αναγνωρίζοντας, βέβαια, τη σταδιακή βελτίωση της εικόνας. Η Άννα Παπαντωνίου, γνωρίζει ότι η επιτυχία δεν χωρίς σκληρή δουλειά και ότι η γενιά της φέρει μεγάλο βάρος ευθύνης έναντι των νέων γυναικών επιχειρηματιών. «Όλη μου η προσπάθεια, εστιάζεται στη στήριξη κάθε γυναίκας, ώστε να αναπτυχθεί σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο και να ισορροπήσει ανάμεσα στην προσωπική και την επαγγελματικής της ζωή», αναφέρει στη συνέντευξή της δίνοντάς τους πολύτιμες συμβουλές.  «Να ενεργούν με πνεύμα ομαδικό, με αμέριστη συνεργασία και μακριά από προσωπικές και επαγγελματικές ανασφάλειες», αναφέρει μεταξύ άλλων, βάζοντας υψηλά αξίες όπως η συνέπεια, το ήθος και η ανθρωπιά.

Σπουδάσατε Νομική και ακολουθήσατε το δικηγορικό επάγγελμα.

Ακριβώς. Σπούδασα νομικά και το Δικηγορικό επάγγελμα το άσκησα στην Ελλάδα και στην Κύπρο, όχι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κατά βάση εργάστηκα στον Δημόσιο τομέα στη Κύπρο για περίπου 27 χρόνια και στην πορεία επέστρεψα στην δικηγορική μας εταιρεία.

Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίσατε ως γυναίκα εργαζόμενη στον Δημόσιο Τομέα ; Αισθάνεστε να υπάρχουν διακρίσεις ;

Αναμφισβήτητα η πορεία στον Δημόσιο τομέα δεν ήταν καθόλου εύκολη.  Παρά το γεγονός ότι συνήθως εργοδοτείτο αρκετά μεγάλος αριθμός γυναικών, οι περισσότερες θέσεις ανέλιξης και ευθύνης προσφέρονταν σε άντρες.  Σήμερα υπάρχει μια βελτιωμένη κατάσταση και σίγουρα υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης. 

Aναλάβατε την Προεδρία του του BPW Λευκωσίας.  Μιλήστε μας γι’ αυτή τη θέση.

Ανέλαβα την Προεδρία του BPW Λευκωσίας τον Απρίλιο του 2022, μέσα σε μια εποχή κατά την οποία η κοινωνία αναπτύσσεται με περισσότερη εξωστρέφεια και εξελίσσεται διαρκώς.  Προσωπικά αισθάνομαι ότι η δική μας η γενιά φέρει μεγάλο βάρος ευθύνης έναντι των νέων γυναικών επιχειρηματιών. Όλη μου η προσπάθεια, εστιάζεται στη στήριξη κάθε γυναίκας και πολύ περισσότεραo, της κάθε νέας γυναίκας, ώστε να αναπτυχθεί σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο και να ισορροπήσει ανάμεσα στην προσωπική και την επαγγελματικής της ζωή.

Με ποιόν τρόπο ενισχύει τη θέση της γυναίκας επαγγελματίας ο Οργανισμός;

Ο BPW Λευκωσίας στοχεύει να ενισχύει τη θέση της γυναίκας με συγκεκριμένες συντονισμένες δράσεις που θα την βοηθήσουν να διεκδικήσει τη θέση που ανταποκρίνεται στην αξία και τις δυνατότητες της. Eνδεικτικά αναφέρω μεταξύ άλλων ότι θα επιδιώξουμε να πραγματοποιήσουμε σειρά διαλέξεων με έμπρακτα παραδείγματα γυναικών που ανελίχθηκαν μέσα στον επαγγελματικό χώρο τους, ομάδες εργασίας που θα βοηθήσουν στη βελτίωση της προσωπικής και επαγγελματικής ανέλιξης της γυναίκας. Επίσης προχωράμε με την ανάπτυξη προγραμμάτων και πρωτοβουλιών για την έμπρακτη υποστήριξη και ενίσχυση της κοινωνικής ισότητας. Εστιαζόμαστε ακόμη στη συνεργασία και συμμετοχή περισσοτέρων ανδρών στις δράσεις μας γιατί μόνο με την επικοινωνία και τις συζητήσεις θα βελτιώσουμε νοοτροπίες και θα απαλείψουμε προκαταλήψεις και στερεοτυπικές συμπεριφορές. Η ενθάρρυνση και ενεργή συμμετοχή των νέων γυναικών στην πολιτική, κοινωνική, πολιτιστική και περιβαλλοντική ζωή του τόπου είναι ακόμη ένας από τους στόχους που έχουμε θέσει.

H Λευκωσία είναι ένα επιχειρηματικό κέντρο με ευκαιρίες ανέλιξης.  Ποιες είναι μερικές συμβουλές που θα δίνατε σε νέες γυναίκες που θέλουν να πετύχουν τους στόχους στην πρωτεύουσα ; 

Να ενεργούν με πνεύμα ομαδικό, με αμέριστη συνεργασία και μακριά από προσωπικές και επαγγελματικές ανασφάλειες. Θα τις συμβούλευα επίσης να ενεργούν με συνέπεια, ήθος, ανθρωπιά και επαγγελματισμό, να διεκδικούν και να τολμούν σε όλα τα επίπεδα ιεραρχίας και να υιοθετούν σύγχρονες επιχειρηματικές πρακτικές καθώς επίσης και να διαχειρίζονται και αναπτύσσουν το ανθρώπινο δυναμικό τους.