News Universal News/Blog/News module

Ζωή Κοκονή: Πηγή μάθησης η κάθε ημέρα

Δεν πίστεψε ποτέ πως ως γυναίκα θα πρέπει να ακολουθεί. Έτσι, μέσα από την καθημερινή μάθηση, την επιμονή και τη σκληρή δουλειά κατάφερε να κατακτήσει την κορυφή.

Ο λόγος για την Ζωή Κοκονή, Managing Director της Zathea-Zoe Quality Services Ltd και μέλος του ΟΓΕΕ Λευκωσίας, η οποία ξεκίνησε ως βοηθός λογιστή, για να καταλήξει σήμερα να διαθέτει το δικό της γραφείο.

Δυσκολίες στη ζωή της είχε αρκετές, αλλά με σωστό προγραμματισμό, εγρήγορση και επέκταση των ορίων της δουλειά της προχώρησε, χωρίς να αφήνει τίποτα στην τύχη, καθώς από το βράδυ προετοιμάζει πάντοτε το πρόγραμμα της επόμενης μέρας τόσο για την ίδια όσο και για τους συνεργάτες του γραφείου της. Εντάχθηκε στην BPW Cyprus και νιώθει περήφανη, που ανήκει σε μια ομάδα γυναικών, που τολμούν να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες.

Θα έλεγε κανείς ότι επιλέξατε να ακολουθήσετε μια επαγγελματική καριέρα, σε ένα τομέα που συνήθως είναι ανδροκρατούμενος. Πώς το αποφασίσατε;

Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν θεώρησα ανδροκρατούμενο τον επαγγελματικό μου τομέα. Πάντα ένιωθα ότι τα λογιστικά είναι ο κλάδος που με αντιπροσωπεύει. Ξεκίνησα την καριέρα μου ως βοηθός ενός καταξιωμένου λογιστή. Κοντά του έμαθα πολλά. Εκμεταλλεύτηκα το κάθε λεπτό της της πορείας μου στην εταιρεία που ξεκίνησα και δούλεψα σκληρά για να καταξιωθώ. Δούλευα επτά μέρες την εβδομάδα, 12 ώρες την ημέρα. Ποτέ δεν το μετάνιωσα, γιατί οι γνώσεις και η εμπειρία που απέκτησα με έκαναν ακόμα πιο δυνατή, έτοιμη να κατακτήσω την κορυφή.

Πώς τα καταφέρατε να φτάσετε στο σημείο που είστε σήμερα;

Κάθε μέρα της καριέρας μου ήταν για μένα άλλη μια πηγή μάθησης. Τίποτα δεν μου χαρίστηκε. Διάβασα, έμαθα, δούλεψα. Ποτέ δεν αρνήθηκα να αναλάβω μια δουλειά επειδή… «δεν ξέρω», καθώς και να μην ήξερα, μελετούσα, έβρισκα, ρωτούσα, μάθαινα.

Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε ως γυναίκα στη μέχρι τώρα επαγγελματική σας πορεία και ποια διδάγματα πήρατε;

Δυσκολίες συνάντησα και συναντώ πολλές. Όμως, πιστεύω ότι και άντρας να ήμουνα, οι δυσκολίες δεν θα απουσίαζαν. Βέβαια, η αντιμετώπιση που θα είχα στην Κύπρο ίσως να ήταν διαφορετική.

Οικονομικά προβλήματα αντιμετώπισα και αντιμετωπίζω, μιας και δεν είμαι γόνος πλούσιας οικογένειας, ώστε να έχω ένα μεγάλο κεφάλαιο για να ξεκινήσω, όπως τα περισσότερα γραφεία του τομέα μας. Το πελατολόγιό μου, δυστυχώς, το άφησα στο γραφείο που εργαζόμουν κι ήμουν μέτοχος και διευθύντρια, χωρίς να διεκδικήσω την αναλογία των πελατών. Συνεχώς πρέπει να είσαι σε εγρήγορση για μάθηση και για επέκταση των ορίων της δουλειάς σου. Επίσης, να βάζεις πρόγραμμα. Ποτέ να μην αφήνεις στην τύχη την πορεία της δουλείας και της ζωής σου. Προσωπικά, αποβραδίς γράφω το πρόγραμμα της επόμενης ημέρας για εμένα και το προσωπικό μου. Δουλειά, δουλειά, δουλειά. Τίποτα δεν μας χαρίζεται.

Τι είναι αυτό που σας ώθησε να δημιουργήσετε το δικό σας γραφείο;

Το δικό μου γραφείο ήταν η φυσική εξέλιξη της πορείας της ζωής μου. Δούλεψα, έμαθα, σκόνταψα, σηκώθηκα. Έπρεπε να πάρω τα ηνία στα χέρια μου. Ήμουν και είμαι άξια να ηγηθώ μιας ομάδας ανθρώπων και να φέρω σε πέρας οποιαδήποτε δουλειά μου ανατεθεί στον τομέα μου.

Βέβαια, στην ομάδα μου έχω εξίσου άξιες και ικανές γυναίκες (λογίστριες, δικηγόρο, γραμματείς κτλ.). Πάντα δουλεύουμε ως ομάδα, σαν μια γροθιά.

Οι δυσκολίες δεν λείπουν. Με τον κορωνοϊό, εταιρείες ξένων συμφερόντων ανέστειλαν τις εργασίες τους. Συγχρόνως, παρουσιάστηκαν καινούργιες ευκαιρίες στον ευρύτερο τομέα. Συνεπώς, η Κύπρος δεν έπαυσε ποτέ να αποτελεί πόλο έλξης ξένων επενδυτών.

Πιστεύετε πως οι γυναίκες επιχειρηματίες και επαγγελματίες έχουν τη θέση που τους αρμόζει στην κυπριακή κοινωνία;

Δυστυχώς, στην κυπριακή κοινωνία οι γυναίκες επιχειρηματίες πρέπει να δουλέψουν δυο και τρεις φορές περισσότερο, για να μπορέσουν να καταξιωθούν, όπως οι άνδρες.

Γιατί επιλέξατε να ενταχθείτε στην BPW Cyprus (ΚΟΓΕΕ) και πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της, κατά την άποψή σας;

Εντάχθηκα στην BPW Cyprus (ΚΟΓΕΕ), γιατί νιώθω περήφανη που κατάφερα να ανήκω σε μια ομάδα γυναικών που σταθήκαμε μπροστά, που δεν δειλιάσαμε μπροστά στις δυσκολίες και αναλάβαμε ευθύνες. Ποτέ δεν πίστεψα ότι επειδή είμαι γυναίκα πρέπει να ακολουθώ και όχι να ηγούμαι.

Ποια μηνύματα θέλετε να δώσετε στις νεαρές γυναίκες επιχειρηματίες;

Δουλειά, μελέτη, εμπειρία. Να μην δειλιάζουν μπροστά στις δυσκολίες κι αν πέσουν να ξανασηκωθούν. Κανένας και τίποτα δεν θα τους χαριστεί.